Protest 1 od 5 miliona u Beogradu, incident na skupštinskim vratima

Izvor: RTS, 08.Dec.2019, 01:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, incident na skupštinskim vratima

Građani i deo opozicije i ove subote su održali protest u Beogradu. Na platou ispred Filozofskog fakulteta, gde je protest počeo, nastavljeno je prikupljanje potpisa za oslobađanje Aleksandra Obradovića iz Valjeva, koji je zbog afere "Krušik" u kućnom pritvoru. Tokom protestne šetnje oblepili su ulaz u RTS naslovnicama pojedinih dnevnih novina, i zatim su se uputili ka zgradi Narodne skupštine. Jedan od demonstranata je pokušao da jarbolom od zastave probije vrata, ali ga je obezbeđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sprečilo.
Protest je počeo oko 18 časova, na platou ispred Filozofskog fakulteta. Protest ovaj put nije bio prijavljen policiji, kako su organizatori ranije najavili, jer od MUP-a nisu dobili odgovor u vezi sa napadom na jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

Profesor psihologije na Filozofskom fakultetu Žarko Trebješanin rekao je okupljenima da se vlast hvali ekonomskim uspesima, a da je zapravo uspešna u proizvodnji "afera, lopovluka, govora mržnje, primitivizma i budalaština".
Trebješanin je rekao da su za ovu vlast smrtna pretnja slobodni i fer izbori.
"Zato se opire da ih dopusti, a nama nema druge, nego da se s tim legitimno, demokratski i nenasilnim sredstvima borimo za istinski demokratske izbore koji su uslov za oslobađanje od kulta vođe i izgradnju pravne države i jakih institucija", zaključio je Trebješanin.
Advokat uzbunjivača Aleksandra Obradovića Vladimir Gajić je poručio da "ni korak nazad neće napraviti" dok se ne sruši aktuelna vlast.

"Ni korak nazad nećemo napraviti dok ne srušimo režim diktatora Aleksandra Vučića i njegovu bandu, kriminalce s kojima vlada ovom zemljom", rekao je Gajić.
Potpredsednica SSP-a Marinika Tepić je demonstrantima rekla da su protesti građane oslobodili straha i da će ih osloboditi i od mraka u kome se nalaze.
"Svako od vas ko je makar jednom šetao u ovih godinu dana može da bude ponosan pred sobom i svima drugima, jer ovo nije samo protest već borba koja traje. Možda ide sporije, nestrpljivi smo, ali ovo je borba za normalan život, za svakog čoveka, da vratimo državu narodu, ovo je borba za našu sreću, da naše sreće ne ispraćamo na aerodromima u jednom pravcu, nego da budu sa nama u svojoj domovini", rekla je Marinika Tepić.
Nakon njihovih obraćanja protestna šetnja je krenula Ulicom Vase Čarapića, Makedonskom i Svetogorskom ulicom.
Demonstranti su zatim stigli do ulaza u zgradu RTS-a u Takovskoj ulici, koji su oblepili naslovnicama pojedinih dnevnih listova.

Nakon toga su otišli do Doma Narodne skupštine.
Kako Tanjug prenosi, više učesnika protesta "1 od 5 miliona" probilo se do ulaznih vrata Skupštine Srbije na Trgu Nikole Pašića, i tom prilikom je došlo do guranja, dok je jedan demonstrant pokušao da jarbolom od zastave probije staklo na vratima, u čemu ga je sprečilo skupštinsko obezbeđenje.

Među demonstrantima na vratima Skupštine bio je i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, koji je takođe udario jarbolom od zastave u staklo na ulaznim vratima parlamenta.
Protestna šetnja je zatim nastavljena Terazijama i završena na Trgu republike. 
Prvi protest održan je 8. decembra i to pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u Kruševcu 23. novembra. 
Današnjim, 53. protestom obeleženo je i godinu dana od prvog protesta "1 od 5 miliona" u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.