Porast radioaktivnosti u Evropi zbog incidenta u Rusiji

Izvor: B92, 11.Nov.2017, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Porast radioaktivnosti u Evropi zbog incidenta u Rusiji"

Francuska agencija za nuklearnu bezbednost veruje da je manji akcident u jednom ruskom postrojenju izazvao porast radioaktivnosti u vazduhu nad Evropom.

Institut za radiološku zaštitu i nuklearnu bezbednost je saopštio da je prisustvo izotopa rutenijum-106 ne predstavlja zdravstvenu ili ekološku opasnost.

Francuska agencija saoptšila je da je "moguća zona emitovanja" bila između reke Volge i planine Ural.

Takođe je iz predostrošnosti predložila nasumične >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << provere hrane uvezene iz tog regiona.

U juče objavljnom saopštenju zasnovanom na posmatranjima u više zemlja, francuski institut je naveo da je izotop rutenijima došao iz akcidenta s nuklearnim gorivom ili u proizvodnji radioaktivnog materijala.

U saopštenju se navodi da je najveća radioaktivnost izmerena krajem septembra i početkom oktobra, ali da se više ne može registrovati u atmosferi.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.