Novi incidenti na KIM

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 10:41

Novi incidenti na KIM

Dve crkve na Kosovu i Metohiji, u Ranilugu i Uroševcu našle su se na meti nepoznatih počinilaca.

Nepoznati počinioci najpre su nasilno su ušli u crkvu u Ranilugu i ukrali oko 700 dinara, saopštila je kosovska policija, a prenosi Indeks onlajn.

Slučaj je prijavljen juče ujutro, istraga je u toku. To je najnoviji slučaj pljačke srpskih verskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji su često na meti napada.

Zatim je crkva Svetog Ilije kod Uroševca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovo bila na meti vandala nakon što je stradala u martovskom nasilju 2004. godine.

Naime, nepoznate osobe su ovog puta razbile stakla i prozore na ulaznim vratima, prenosi RTS.

Crkva Svetog Ilije se nalazi na dva kilometra od Uroševca, a u martovskom nasilju 2004. godine je stradala zajedno sa obližnjom velikom pravoslavnom crkvom u Uroševcu koja je podignuta u čast cara Uroša 1929. godine.

Inače, u ovom selu Nekodim kao i u Varoši i u Grlici je do sukoba 1999. živelo 100-tinak pravoslavnih porodica koje su sada raseljene.

Ni u obližnjem gradu Uroševcu od ratnih sukoba 1999. godine nema Srba.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je prethodnih dana na Kosovu nastavljena serija napada na objekte Srpske pravoslavne crkve, kojih je od početka godine bilo šest.

Od početka godine zabeleženo je tri puta više etnički motivisanih incidenata u odnosu na isti period prošle godine, navela je Kancelarija.

Kako je precizirano, juče ujutru, na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Кosovskoj Кamenici i iz nje odnet novac.

Prethodno, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim, kod Uroševca.

Tokom januara, bila je serija obijanja crkava u Zubinom Potoku.

Na osnovnoj školi "Braća Aksić" u selu Rabovac kod Lipljana, prethodnih dana su ispisani pogrdni grafiti.

Naglašeno je da su napadi "osokoljeni antisrpskim izjavama političara iz Prištine, koji se čak javno hvale da neće sprovesti sudske odluke o povraćaju zemlje manastiru Viskoki Dečani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.