Novi incident između Turske i Rusije, hici upozorenja u Egeju

Izvor: RTS, 13.Dec.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi incident između Turske i Rusije, hici upozorenja u Egeju

Posada ruskog razarača "Smetljivij" bila je primorana da ispali hice upozorenja da bi sprečila sudar sa turskim ribarskim brodom u Egejskom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Turski vojni ataše u Moskvi upozoren na "moguće pogubne posledice nerazumnih akcija zvanične Ankare", saopštili ruski zvaničnici.
Ministarstvo navodi da se incident dogodio danas i da je "posada ruskog broda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 'Smetljivij' sprečila sudar sa turskim brodom 22 kilometara od grčkog ostrva Limnos u severnom delu Egejskog mora", javili su ruski mediji.

U saopštenju se navodi da je osmatrač primetio turski brod na udaljenosti od oko 1.000 metara koji je prilazio patrolnom brodu "Smetljivij".
Kako se navodi, uprkos trudu da se uspostavi kontakt sa turskim brodom, posada nije odgovarala na radio i svetlosne signale, kao ni na signalne rakete. 
Kada je turski brod prišao na 600 metara, ruski razarač je ispalio hice upozorenja iz vatrenog oružja kako bi srpečio sudar brodova.
Odmah nakon toga, turski brod je naglo promenio kurs i nastavio da se kreće bez kontakta sa ruskim brodom.

Zbog incidenta je turski vojni diplomata u Moskvi upozoren "na moguće pogubne posledice nerazumnih akcija zvanične Ankare prema ruskom vojnom kontingentu koji je izvodio zadatke u borbi sa međunarodnim terorizmom u Siriji", saopšteno je u ruskom Ministarstvu odbrane.
Vojni i vojno-pomorski ataše pri Ambasadi Turske u Moskvi kontraadmiral Ahmet Guneš bio je hitno pozvan u Ministarstvo odbrane radi razgovora sa zamenikom ministra odbrane Anatolijem Antonovom.
"Između ostalog, bila je saopštena duboka zabrinutost još jednom u nizu provokacijom turske strane prema ruskom patrolnom brodu 'Smetljivij' u Egejskom moru, koji je radi upozorenja na sudar sa turskim brodom 'Gečiciler Balik Čilik' bio prinuđen da otvori vatru iz lakog naoružanja na rastojanju koje garantuje nepogađanje turskog broda", dodali su u Ministarstvu odbrane.
"Kontraadmiral Ahmet Guneš obećao je da će odmah upoznati Ankaru sa ruskim stavom", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SUKOB U EGEJSKOM MORU: Novi incident između Rusije i Turske

Izvor: NaDlanu.com, 13.Dec.2015

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, posada ruskog razarača "Smetljivij" bila je primorana da koristi vatreno oružje i ispali hice upozorenja kako bi sprečila sudar sa turskim ribarskim brodom u severnom delu Egejskog mora..."13. decembra 2015. godine posada ruske broda "Smetljivij" sprečila...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.