Nove tenzije na Baltiku: Ako se SAD ne povuku...

Izvor: B92, 23.Apr.2016, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove tenzije na Baltiku: Ako se SAD ne povuku...

Moskva -- Rusija je saopštila da će preuzeti sve neophodne mere protiv SAD nakon najnovijeg incidenta između dve zemlje.

Moskva je optužila Vašington za “zastrašivanje“ nakon što je američki razarač uplovio u Baltičko more u blizini ruske teritorije.

Ruski ambasador u NATO Aleksandar Gruško je naveo da njegova zemlja neće preći preko toga lako, prenosi "Independent". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Govoreći nakon sastanka sa američkim ambasadorom u NATO Daglasov Luteom, Gruško je dodao da su ovo pokušaji da se poveća vojni pritisak na Rusiju.

“Preuzećemo sve neophodne mere da se umanje ti pokušaji da se upotrebi vojna sila“, rekao je on.

Tenzije između dve zemlje razbuktale su se kada je ruski avion Su-24 nadleteo američki razarač “Donald Kuk“.

Daglas Lute je dodao da je brod bio na redovnoj rutini u međunarodim vodama u blizini Poljske kada je ruski avion nadleteo.

Američki državni sekretar Džon Keri je kasnije naveo da je brod mogao i da otvori paljbu zbog vojnog pritiska.

Govoreći nakon sastanka, Gruško je dodao da ne može doći do otopljavanja u odnosima dve zemlje sve dok se SAD i njeni saveznici ne povuku sa ruske granice.

Američki komandir mornarice u Evropi Mark Ferguson je rekao da se prisutnost ruskih patrola na obalama Skandinavije, Škotske i Mediterana povećala za oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Na sastanku je bilo reči i o Ukrajini, a generalni sekretar NARO Jens Stoltenberg je naveo da se dve zemlje ne slažu oko jedne stvari, a to je Ukrajina.

“Mnoge zemlje se ne slažu sa Rusijom koja pokušava da situaciju u Ukrajini predstavi kao građanski rat. Rusija destabilizuje istočnu Ukrajinu, dajući podršku separatistima, dajući im municiju, opremu i komandu“, rekao je Stoltenberg.

On je naglasio važnost saglasnosti između ovih zemalja, dok Rusija i dalje negira umešanost u konflikt u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.