Narodna biblioteka zatvorena dok se ne potvrdi bezbednost

Izvor: N1 televizija, 30.Avg.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna biblioteka zatvorena dok se ne potvrdi bezbednost

Narodna biblioteka Srbije i dalje je zatvorena nakon nesreće pre šest dana u kojoj su stradala dvojica radnika firme za održavanje protivpožarnog sistema. Kako kažu u Ministarstvu kulture sve provere koje su prethodile nesreće nisu ukazivale na bilo kakve nepravilnosti u radu protivpožarng sistema.

"To znači da neće raditi dok ne bude sasvim bezbedno i dok se ne završi istraga", rekao je direktor Biblioteke Laslo Blašković na konferenciji za novinare.

Od početke >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godine u Narodnoj biblioteci izvršene su provere protivpožarnog sistema u aprilu i julu, navodi se u dokumentima koje je Ministarstvo kulture predalo medijima. U tim dokumentima je navedeno, da nepravilnosti nije bilo

"U formalnom smislu gledano mi do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u zakonom predvidjenom agnažovanjom preduzeća, odnosno licenciranih firmi koje su sprovodile nadzor nad sistemom", rekao je ministar Vukosavljević.

Istraga o ovom događaju još je u toku, a u ministarstvu ne žele da spekulišu o razlozima nesreće. Tek kada se istraga završi, Narodna biblioteka će moći da otvori svoja vrata. Ipak, ni u ministarstvu, ni u biblioteci, datum ne mogu da daju ni okvirni datum.

Verujem, ali to je vrlo individualna procena da je reč o nedeljama, a ne o mesecima, kaže Vukosavljević.

"Knjige se nalaze u depou sada su nedostupne. Mi možemo da kažemo da je sve bezbedno, ali dok traje istraga mi ne možemo da izvlačimo ni knjige, ni artefakte koje se čuvaju u depou", rekao je Blašković.

Odmah nakon nesreće Ministarstvo kulture i informisanja dalo je nalog svim ustanovama kulture koje su pod ingerencijom države da sprovedu vanrednu kontrolu sistema protivpožarne zaštite, a izveštaje bi trebalo da dobiju do karja naredne nedelje.

"Nemam nikakav nagoveštaj ili detalj da je u bilo kojoj drugoj ustanovi kulture postoji akutni, vidljiv zapažen problem u vezi sa bezbednošću", kaže ministar.

Na početku konferencije za medije, u ministarstvu su odali poštu nastradalim radnicima firme EMPEX, koji su, podsetimo, poginuli 24. avgusta tokom vanredne provere sistema.

Do te kontrole je, kako kažu u Ministarstvu, došlo kako bi se uverili da li je sve u redu uoči redovne kontrole Sektora vanredne situacije MUP-a Srbije, koja je bila planirana za kraj avgusta.

Dvojica radnika firme Empeks umrla su od gušenja prilikom probe sistema za gašenje požara u Narodnoj biblioteci u Skerlićevoj ulici u Beogradu 24. avgusta.

Detalje ima Dušan Mlađenović:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Narodna biblioteka ostaje zatvorena dok ne stigne potvrda da je bezbedna za korišćenje

Izvor: Beta, 30.Avg.2018

Narodna biblioteka Srbije ostaće zatvorena dok ne bude bilo potvrdjeno da je sasvim bezbedna za korišćenje, saopšteno je danas, šest dana nakon incidenta u kojem su od gušenja stradala dvojica radnika."To znači da neće raditi dok ne bude sasvim bezbedno i dok se ne završi istraga", rekao je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.