Izvor: RTS, 04.Feb.2023, 21:24

Na Kosovu i Metohiji meta i Srbi i srpski proizvodi

Dva incidenta dogodila su se u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata. U prvom je nožem napadnut Boban Đuzić u Mogili kod Vitine, u drugom je ispaljeno je protekle noći u Gračanici iz automobila u pokretu. Priština povlači sa tržišta ulje iz centralne Srbije.
Više metaka ispaljeno je protekle noći u Gračanici iz automobila u pokretu, potvrđeno je RTS-u u policiji. Nema materijalnih ni drugih posledica, a policija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je privela Albanca koji je pucao iz automobila.

Privedena osoba je iz okoline Gračanice, ima 30 godina i prema navodima iz policije bila je u alkoholisanom stanju. Protiv njega je pokrenuta prijava zbog pucanja i procedura je u toku.
Iz policije kažu da pucnjava nije etnički motivisana. 
Pucnjava se dogodila pored spomenika Milošu Obiliću, pored koga je istaknuta i srpska zastava. Automobil iz kog je pucano udaljio se u pravcu Gnjilana, a policija je otvorila istragu i tvrdi da ima podatke na osnovu kojih traga.
Dvojica napadača na Đuzića puštena kući, jedan u pritvoru To je drugi incident u srpskim sredinama u poslednja 24 sata. U prvom je nožem napadnut Boban Đuzić u Mogili kod Vitine.
Policija je u svom dnevnom izveštaju saopštila šture informacije. Navela je da su se u Mogili dve osobe, nakon kraće svađe oko psa, fizički obračunale, da im je ukazana medicinska pomoć i da policija slučaj vodi u koordinaciji sa tužiocem.
Drugih detalja od strane policije nema.
Ranjeni Boban Đuzić oporavlja se u bolnici u Pasjanu.
Ivica Đuzić, otac povređenog mladća navodi da su dvojica od trojice napadača puštena nakon ispitivanja, a da je jedan zadržan u pritvoru. Kaže da sumnja da će i treći među napadačima biti pušten, da ne veruje policiji i da zbog toga nije hteo da dâ izjavu.
Advokat Vasilije Arsić, branilac Bobana Đuzića, izjavio je da od policije nema nikakve informacije, ali da će vrlo brzo da kontaktira tužioca i da se upozna sa sprovedenim radnjama.
Advokat Arsić kaže da je očigledno da postoji krivično delo ugrožavanja, odnosno pokušaj ubistva, te da se nada će tužilaštvo i sud odraditi svoj posao po zakonu.
Đuzić je jedan od srpskih mladića napadnutih poslednjih meseci.
Dečak Stefan Stojanović (11) i mladić Miloš Stojanović (21) ranjeni su u Gotovuši kod Štrpca na Badnji dan. Na njih je pucao pucao lokalni Albanac. U Babinom Mostu nožem su napadnuti otac i sin. Napadač je albanske nacionalnosti.
Ovi slučajevi čekaju sudski epilog.
Priština sa tržišta povlači jestivo ulje iz centralne SrbijeUporedo sa informacijama o incidentima, vlada u Prištini zabranila je prodaju jestivog ulja iz centralne Srbije, jer navodno ne ispunjava kriterijume prosečne količine u ambalaži propisane važećim uredbama.
Ovakvi su se slučajevi događali i ranije sa brašnom, građevinskim materijalom i drugim proizvodima.
Prištinske vlasti su 2019. uvele takse na proizvode iz centralne Srbije na 100 odsto. Nakon ukidanja takse preduzeća iz centralne Srbije preko albanskih trgovaca tokom godina ponovo vraćaju stare pozicije, tako da su prošle godine na kosovskom tržištu prodala robu u vrednosti od oko 360 miliona evra što je još daleko od 450 miliona, koliko je bilo u godinama pre uvođenja embarga, odnosno takse od 100 odsto.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.