Počelo je i to burno: Velikosrpstvo, atmosfera državnog udara

Izvor: B92, 26.Dec.2019, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo je i to burno: "Velikosrpstvo", "atmosfera državnog udara"

Podgorica -- Sednica crnogorskog parlamenta o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti počela je burno.

Najpre su iznete primedbe na policijsku blokadu grada, a najviše nezadovoljstva izazvalo je uvodno izlaganje ministra pravde Zorana Pažina, s pominjanjem velikosrpskog nacionalizma. Sednici prisustvuje i premijer Duško Marković.

Pažin je, name, rekao da smatra "jednako neprihvatljivim vređanja i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << države u ime velikosrpskog nacionalizma, i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem".

Pominjanje velikosrpskog nacionalizma poslanici opozicije su doživeli kao, kako su naveli, veliku uvredu i izazivanje mržnje. Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je doživeo poniženje na putu od svog stana prema parlamentu.

"Imao sam mogućnost da preplivam reku, decembar je, odustao sam. Išao sam nekim drugim putem i stigao. Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara", rekao je Lekić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da nikakav policajac ne može poslanike da zaustavi na putu do parlamenta gde se održava sednica: "To može samo u Severnoj Koreji".

Branko Radulović iz DF-a rekao je da "prezire ovakvu Crnu Goru", navodeći da to nije njegova Crna Gora.

Poslanik i jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je iz parlamenta sve građane Crne Gore da dođu u Podgoricu ili izađu na ulice u svojim gradovima, da, kako je rekao, zaustave ovakvu Crnu Goru, a vlast pozvao da povuče vladin predlog zakona o slobodi veroispovesti.

Mandić je u svom obraćanju u parlamentu rekao da je zgrada Skupštine prepuna policije, a da je oko zgrade hiljade policajaca, a da još njih hiljadu zaustavlja građane Crne Gore da dođu pred zgradu parlamenta.

Demokratski front, kazao je, ipak neće odustati od svog plana i pozvao onih, kako je rekao, 99.983, koji su potpisali zakletvu da će braniti Crkvu da u momentu kada parlament izglasa predloženi zakon, izađu na ulice u svim gradovima širom Crne Gore.

Ispunićemo plan Demokratskog fronta, poručio je Mandić. "Ovo je važan momenat za Crnu Goru, ako odustanemo i pokleklnemo bićemo prezreni od našeg potmostva", poručio je lider DF i dodao da su poslaici tog fronta "spremni da prilože sebe na oltar crkve".

Poručio je da ako vlast ne povuče zakon, ovde se, kazao je, mora zaustaviti Crna Gora. Obraćajući se premijeru Dušku Markoviću, Mandić je ga je upozorio da ne dozvoli da navuče prokletstvo na sebe i svoju porodicu i na ljude koji ne misle kao on, ali će ipak dići ruku za zakon.

"Pokušajmo da nađemo rešenje. Pozvani ste da razgovarate, povucite ovaj zakon pronađite rešenje", pozvao je Mandić i istakao da je sve ovo sa zakonom usmereno samo prema pravoslavnoj crkvi. Dodao je i da više ništa nije isto, sve je, kazao je, različito.

Predsednik parlamenta Ivan Brajović je rekao da je policija izvršila bezbednosnu procenu i donela odluku o merama.

Premijer Marković pozvao je nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da nalože pripadnicima policije, koji blokiraju grad, da ne smeju da primenjuju silu, već da samo obezbeđuju sigurnost institucija Crne Gore i svakog njenog građanina.

Obraćajući se u parlamentu, Marković je poručio da policajci nisu ni protiv Crkve, ni protiv sveštenika, ni protiv naroda. Moguće je, kazao je, da je prisustvo policije nesolidno i neadekvatno, ali je to procena nadležnh službi.

Poručio je pripadnicima policije na ulicama i u zgradi parlamenta da trpeljivost mora biti danas njihova vrlina a ne poziv na ovlasćenje. Marković je rekao da je tu poruku bio dužan da uputi, jer je to od njega tražio opozicioni Demokratski front.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BURNO U CRNOGORSKOM PARLAMENTU Rasprava o Zakonu o slobodi veroispovesti počela pominjanjem VELIKOSRPSKOG NACIONALIZMA

Izvor: Blic, 26.Dec.2019

Sednica crnogorskog parlamenta o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti počela je jutros u 11 sati i to jako burno, najpre primedbama na policijsku blokadu grada, a potom reakcijama na uvodno izlaganje ministra pravde Zorana Pažina koji je već u prvim minutima svog obraćanja pomenuo velikosrpski...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.