NAKON SUKOBA SA KINEZIMA, AMERI TESTIRALI LASERSKI TOP: Detalji gađanja na Pacifiku, UBITAČNI SNOP oborio dron

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2020, 12:55

NAKON SUKOBA SA KINEZIMA, AMERI TESTIRALI "LASERSKI TOP": Detalji gađanja na Pacifiku, UBITAČNI SNOP oborio dron

Incident se dogodio u februaru u Filipinskom moru.

Američki brod Portland uspešno je onesposobio bespilotnu letelicu tokom testa novog "visokoenergetskog laserskog sistema oružja" 16. maja, prenela je američka Pacifička flota.

Video snimci koje je mornarica objavila u petak prikazuju brod amfibijskog transportnog pristaništa koji je testirao novo lasersko oružje negde na Tihom okeanu. Na zasebnom snimku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vidi se kako je dron oboren.

Prema izjavi mornarice test označava "prvu implementaciju lasera ​​visoke energetske klase".

- Tehnologija omogućava Portlandu da redefiniše rat na moru za mornaricu - rekao je zapovednik broda, kapetan Keri Sanders.

- Sprovodeći napredne testove na moru protiv bespilotnih letelica i malih letelica, steći ćemo dragocene informacije o mogućnostima laserskog oružja protiv potencijalnih pretnji - rekao je Sanders.

Ispitivanje oružja razvijenog od "Northrop Grummana" usledilo je tri meseca nakon što je kineski razarač gađao laserskim oružjem patrolni avion američke mornarice "P-8A Posejdon".

- Incident se dogodio 17. februara u Filipinskom moru, oko 380 milja zapadno od Guama, dok je posada Posejdona delovala u međunarodnom vazdušnom prostoru u skladu sa međunarodnim pravilima i propisima - navodi se u saopštenju mornarice.

Senzor na Posejdonu otkrio je laser koji je bio nevidljiv golim okom, navodi se u izjavi.

- Lasersko oružje može potencijalno da nanesu ozbiljnu štetu pilotima i mornarima, kao i brodskim i avionskim sistemima - kaže se u saopštenju.

19. marta, državne novine u Kini saopštile su da bi Peking trebao razmotriti upotrebu nesmrtonosnih lasera ​​na američkim ratnim brodovima kako bi obeshrabrio njihove tranzite kroz Južno kinesko more.

Kineski vojni stručnjak Song Žongping rekao je da upotreba elektromagnetnog oružja, poput laserskih uređaja sa niskom energijom, može poslati snažno upozorenje tako što će privremeno paralizovati oružje i upravljačke sisteme na američkim brodovima - i to sve bez vidljivog sukoba.

RAKETNI KIŠOBRAN: Ovako na delu izgleda "PANCIR", PVO sistem koji ove nedelje stiže u Srbiju (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.