Ministar odbrane Izraela optužuje Iran za eksploziju na izraelskom brodu

Izvor: Beta, 28.Feb.2021, 11:53

Ministar odbrane Izraela optužuje Iran za eksploziju na izraelskom brodu

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio da je po njegovoj "početnoj proceni" Iran odgovoran za eksploziju koja je ove nedelje oštetila teretni brod u izraelskom vlasništu u Omanskom zalivu, na putu iz Saudijske Arabije u Singapur.Brod je danas uplovio u luku u Dubaiju na remont, a izraelski istražitelji su sinoć tamo otputovali da se pridruže istrazi incidenta.Jedan vojni zvaničnik SAD rekao je u Vašingtonu da je eksplozija napravila rupe iznad vodene linije na obe strane trupa."Iran teži da napadne izraelsku infrastrukturu i izraelske gradjane. Lokacija broda u relativno neposrednoj blizini Irana podstiče utisak, procenu da su to bili Iranci", rekao je sinoć Ganc za izraelski javni servis Kan.Bezbesnosni izvori u Izraelu su procenili da je brod bio meta u sklopu nastojanja Irana da se osveti za ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha u novembru koje je pripisano Izraelu.Iran je tada najavio odgovor na ubistvo ali iranski zvaničnici nisu odmah komentarisali eksploziju na brodu.Danas je medjutim jedan iranski list blisko povezan s vrhovnim liderom Alijem Hameneijem objavio da je izraelski teretni brod pogodjen misterioznom eksplozijom možda bio u misiji špijuniranja u regionu, ali nije ponudio nikakav dokaz za takvu tvrdnju.Izraelski TV kanal 12 javio je da izraelski zvaničnci veruju da ...
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Izrael optužio, Iran ne komentariše

Izvor: B92, 01.Mar.2021, 08:45

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio Iran za eksploziju na izraelskom brodu u Omanskom zalivu, ali je odbio da odgovori da li će se Izrael osvetiti.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.