Međusobni sukobi migranata u Prihvatnom centru Preševo

Izvor: RTS, 08.Apr.2020, 16:06

Međusobni sukobi migranata u Prihvatnom centru Preševo

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno ima 8.700 migranata, od toga je četvrtina u četiri centra u Pčinjskom okrugu, najviše ih je u Preševu 1.500. Tamo su registrovani prvi incidenti od uvođenja vanrednog stanja.
Meštani se žale na buku i viku, poslali su nam i snimak međusobne tuče migranata unutar Prihvatnog centra. U Komesarijatu za izbeglice i migracije napominju da je to prvi incident >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji se dogodio u poslednje tri nedelje.

„Očekujem da će to biti i češće, oni su zatvoreni, tako da je sasvim normalno da se javi nervoza i neko nezadovoljstvo među njima. Pozvali smo policiju, policija je reagovala, pa na sreću nije bilo povređenih“, ističe Slobodan Savović iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
U blizini Prihvatnog centra je nekoliko prodavnica, jednu od njih su, tvrdi vlasnik Nenad Jović, obijali migranti.
„Meni su obijali radnju za tri dana dva puta, u policijskom času, noću. Mislim da je to delo njihovo, jer ovde nema ljudi koji se time bave. Mislim da ima migranata van kampa koji dolaze iz ovog pravca, odozdo“, kaže Nenad Jović, vlasnik prodavnice u Preševu.

„Meštani su nas neki pozvali i žale se da imaju problem. Ja lično ne, evo i šetam do sela skroz i oni prolaze, nikakav problem nemam, znači stvarno do sada“, ističe Biserka Nedeljković iz Preševa.
U Pčinjskom okrugu trenutno ima oko 2.100 migranata. U Prihvatnom centru u Preševu ih je 1.500 i to su samci, uglavnom iz Avganistana i Pakistana.
Vojska obezbeđuje sve prihvatne centre i sprečava migrante da izlaze. Omogućeno im je da izađu samo uz dozvolu i pratnju kad podižu novac. U svim prihvatnim centrima imaju obezbeđene obroke i zdravstvenu zaštitu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.