Kukasti krst u liftu Stejt departmenta: Odvratno FOTO

Izvor: B92, 28.Jul.2021, 07:46

Kukasti krst u liftu Stejt departmenta: "Odvratno" FOTO

Zvaničnici su potvrdili da je na zidu lifta u Stejt Departmentu pronađen urezan kukasti krst, a pokrenuta je istraga povodom ovog incidenta.

Portparol Stejt departmenta Džalina Porter saopštila je novinarima da je svastika otkrivena kasno u ponedeljak i da se državni sekretar Entoni Blinken obratio osoblju povodom tog slučaja.

"Ovaj mrski grafit je uklonjen i ovaj incident će biti istražen. Kao što je sekretar poručio svim našim zaposlenima, ovo je apsolutno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odvratno, ali je to korisno podsećanje da antisemitizam nije prošlost, da je još sila sa kojom se srećemo u svetu i nažalost i blizu naše kuće", rekla je Porter, prenosi Rojters.

Ona je naglasila da antisemitizmu nije mesto u SAD, a naročito mu nije mesto u Stejt departmentu i saopštila je da američko ministarstvo trenutno radi na imenovanju posebnog izaslanika za borbu protiv antisemitizma.

Svastiku, izvorno drevni hinduistički verski simbol, preuzela je nemačka nacistička stranka, a ona je i danas obeležje mržnje kod krajnje desničarskih snaga.

Američki predsednik DŽo Bajden istupio je danas protiv antisemitizma nakon što su zvaničnici preneli da je pronađena svastika (kukasti krst) urezana na zidu jednog lifta u Stejt departmentu.

"Da budem jasan: antisemitizmu nije mesto ni u Stejt departmentu, ni u mojoj administraciji, ni bilo gde u svetu. Na svima nama je da mržnji ne pružimo nikakvu sigurnu luku i suprotstavimo se fanatizmu gde god ga nađemo", napisao je Bajden sinoć na Tviteru.

Ranije tokom dana, portparolka Stejt departmenta je rekla novinarima da je svastika otkrivena u ponedeljak i da se državni sekretar Entoni Blinken pozabavio incidentom zajedno sa osobljem tog odeljenja, prenosi Rojters.

"Svastika, simbol nacističke mržnje, uklonjena je i incident se istražuje", naveo je Blinken u saopštenju objavljenom na Tviteru.

"Kao što nas ovo bolno podseća, antisemitizam nije relikt prošlosti. Moramo biti neumoljivi u ustajanju i odbacivanju antisemitizma", rekao je Blinken, upoređujući antisemitizam sa drugim oblicima mržnje, uključujući rasizam, seksizam, homofobiju i ksenofobiju.

"Nijedna od ovih ideologija ne bi trebalo da ima dom na našem radnom mestu ili u našoj naciji", dodao je on.

Portparolka Stejt department je rekla da se trenutno radi na imenovanju posebnog izaslanika za borbu protiv antisemitizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.