Kineska špijunska drama u američkoj vojnoj bazi

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska špijunska drama u američkoj vojnoj bazi

Beograd -- Sve agresivnije špijunske aktivnosti Kine potvrdio je incident kada je dvoje kineskih diplomata pokušalo da udje u vojnu bazu u Virdžiniji.

Američke vlasti su privele kineske diplomate i proterale iz države, pišu svetski mediji uz ocenu da je incident povećao tenzije izmedju Pekinga i Vašingtona usred pregovora oko trgovinskog rata.

Američka vlada tajno je proterala dvojicu zvaničnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kineske ambasade koji su vozilom ušli u bazu u Virdžiniji, navodi Rojters, pošto je o incidentu prvo izvestio Njujork tajms.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) list je, pozivajući se na anonimne izvore upoznate s incidentom, u nedelju izvestio da postoje indicije da je jedan od proteranih kineskih zvaničnika obaveštajni službenik pod diplomatskom zaštitom.

Iako nije poznat tačan razlog zašto su se kineski zvaničnici uputili u bazu u Norfolku, američki zvaničnici smatraju da je možda trebalo da testiraju bezbednost baze, rekao je jedan izvor listu.

Rojters navodi da je nekoliko nedelja posle incidenta, Stejt department usvojio nova pravila o kineskim diplomatama od kojih zahteva da ga obaveste o planiranim sastancima s lokalnim ili državnim zvaničnicima ili s obrazovnim i istraživačkim institucijama.

Poslednjih godina su SAD pojačale napore u borbi protiv mogućeg kineskog špijuniranja, ukazuje Rojters dodajući da se od američkih univerziteta traži da pažljivo prate studente i kineske stipendiste, dok je prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon kojim zabranjuje američkoj vladi da kupuje telekomunikacijsku i nadzornu opremu od kineskih kompanija Huavej i ZTE.

SAD su proterale kineske diplomate prvi put u poslednjih 30 godina, ukazuje Njujork tajms dodajući da je incident povećao tenzije izmedju Vašingtona i Pekinga.

Dvojica zvaničnika kineske ambasade i njihove supruge su krajem septembra vozilom krenuli u bazu u Virdžiniji u kojoj su smeštene neke od specijalnih snaga, naveo je list. Grupa je ignorisala naredbu stražara na ulazu da se okrenu i vrate, i zaustavila se tek pošto su im vatrogasna vozila blokirala put prema bazi.

Kineski zvaničnici su naveli da nisu razumeli uputstva stražara na engleskom i da su se jednostavno izgubili, u šta, naglašava Njujork tajms, američki zvaničnici ne veruju.

Incident iz septembra, koji ni Vašington ni Peking nisu objavili, pojačao je zabrinutost Trampove administracije da Kina širi svoje špijunske napore u SAD jer su dve države sve više u globalnom strateškom i ekonomskom rivalstvu, ocenjuje list i ukazuje da američki obaveštajni zvaničnici smatraju da Kina predstavlja veću špijunsku pretnju o drugih zemalja.

Poslednjih meseci kineski zvaničnici s diplomatskim pasošima postajali su hrabriji dolazeći nenajavljeno u istraživačke ili vladine objekte, rekli su američki zvaničnici za list koji dodaje da su zabeleženi slučajevi da kineski građani ne samo da lutaju po vladinim objektima, već i nepropisno ulaze u univerzitetske laboratorije ili poljoprivredna dobra uzimajući posebno uzgojene uzorke semena.

Prvo proterivanje kineskih zvaničnika iz SAD od 1987. pokazuje da je američka vlada sada oštrija prema kineskim državljanima osumnjičenim za špijunažu, naveo je Njujork tajms.

Kina je proterivanje diplomata iz SAD nazvala "greškom" i u ponedeljak je pozvala američku vladu da je ispravi, piše CBS njuz ističući da je izveštaj o proterivanju objavljen u danima kada je najavljeno primirje u trgovinskom ratu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da su optužbe iz SAD "potpuno suprotne činjenicama" i da je Peking uložio zvanični protest, kao i da je Vašington pozvan da "zaštiti legitimna prava i interese kineskih diplomata".

Osim trgovinskog rata i uvođenja tarifa, SAD i Kina se ne slažu oko brojnih pitanja poput industrijske špijunaže, prisustva Kine u Južnom kineskom moru, kao i situacija u Hongkongu i Sinkjangu, ukazuje CBS njuz.

Incident iz septembra ističe tvrdnje američkih zvaničnika da su kineske operacije prikupljanja obaveštajnih podataka protiv SAD sve agresivnije što je pojačalo tenzije između ekonomskih supersila koje pokušavaju postići sporazum o trgovini i drugim pitanjima, ocenjuje Volstrit džurnal.

Proterivanje zvaničnika dogodilo se u vreme kada je Tramp nastojao da postigne trgovinski sporazum i dok je bio pod pritiskom da snažnije podrži proteste u Hongkongu.

Vašington i Peking se, kako ukazuje list, istovremeno takmiče i saradjuju u različitim arenama, pa je prošle sedmice, posle višemesečnih pregovora, dogovorena "faza jedan" trgovinskog sporazuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.