Kako je ruska podmornica odlomila američki sonar

Izvor: Vostok.rs, 10.Okt.2018, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je ruska podmornica odlomila američki sonar

Jedan od prvih diplomatskih procesa između Ruske Federacije i SAD ticao se nesvakidašnjeg podmorničkog incidenta.

.Dana 11. februara 1992. godine, posada američke nuklearne podmornice „Baton Rouge“, koja je špijunirala rusku flotu u hladnim vodama Barencovog mora, osetila je snažan udarac u telo plovila. Balastna cisterna je procurela, a alarm za uzbunu se oglasio unutar podmornice.

Kako se ispostavilo, ruska podmornica „Kostroma“ je udarila o američku podmornicu. Kada se vratila u luku, na krmi su našli zaglavljene delove američkog sonara. Tokom podvodnog manevrisanja, sonari oba plovila su bili isključeni i podmornice jednostavno nisu primetile jedna drugu. Prema drugoj verziji događaja, posada „Kostrome“ se namerno zakucala u uljeza kako bi ga isterala iz teritorijalnih voda Ruske Federacije.


„Posade nisu bile povređene, a plovila su se vratila u svoje luke radi popravke“, piše The National Interest o detaljima ovog nesvakidašnjeg događaja.


„Baton Rouge“ je nakon incidenta otpisan, a „Kostroma“ je popravljena za četiri meseca. Nakon toga, na njoj se, uokviren u zvezdu, našao broj 1 – tako su tokom Velikog otadžbinskog rata sovjetske podmornice obeležavale svoje pobede.


Podvodni sudar je bio razlog za jedan od prvih diplomatskih procesa između Ruske Federacije i Sjedinjenih Država. Državni sekretar SAD Džejms Bejker je lično tada uverio ruskog predsednika Borisa Jeljcina da će američke podmornice prestati da špijuniraju u tuđim vodama. Međutim, ovo obećanje je pogaženo godinu dana potom prilikom novog sudara podmornica kod Koljskog poluostrva.

Russia beyond

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.