KAPETAN GRUJOVIĆ ODBIO U RATU DA PREDA SKLADIŠTE JNA PUNO GORIVA: Slovenija tražila izručenje, danas pala odluka!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2021, 14:56

KAPETAN GRUJOVIĆ ODBIO U RATU DA PREDA SKLADIŠTE JNA PUNO GORIVA: Slovenija tražila izručenje, danas pala odluka!

Slovenačko tužilaštvo danas odbacilo optužnicu za ratne zločine protiv oficira JNA Dragomira Grujovića

Slovenačko tužilaštvo odbacilo je danas optužnicu za ratne zločine protiv oficira JNA Dragomira Grujovića, podignutu zbog incidenta od pre 30 godina.

Prema pisanju lista Slovenske novice i dalje ostaje optužba za pokušaj ubistva, ali će zastareti u junu, prenosi STA.

Protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Grujovića je 1994. godine podignuta optužnica za ratne zločine i pokušaj ubistva, a pošto Okružni sud u Novom mestu nije uspeo da ga locira, za njim je podignuta međunarodna poternica, kao i Evropski nalog za hapšenje.

Grujović se sumnjiči da je 1991. godine, tokom 10-dnevnih sukoba u Sloveniji između JNA i teritorijalne odbrane Slovenije u skladištu JNA u Mokronogu kod Novog Mesta, gde je čuvano 7,5 miliona litara goriva, pretio da će skladište dići u vazduh ako bude bio napadnut.

Tom prilikom on je ranio pretpostavljenog kapetana Slovenca Branimira Furlana, koji je skladište hteo da preda u ruke slovenačke vojske.

Nakon povlačenja JNA iz Slovenije Grujović je imenovan za kapetana i premešten je u svoj rodni Čačak, a Furlan je postao zamenik načelnika slovenačkog generalštaba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.