Izrael: Verski ekstremizam u autobusu - Muškarci napred, žene pozadi

Izvor: Press, 31.Jul.2013, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Verski ekstremizam u autobusu - Muškarci napred, žene pozadi

Prozori autobusa su polupani, ali policija tvrdi da niko nije povređen u ovom incidentu.
Sve je počelo oko podneva nakon što je ultraortodoksni Jevrejin omeo polazak autobusa zbog zahteva da se putnica premesti, što bi se kod nas reklo, u šarage. Policija je obaveštena i odmah se pojavila da odvede izgrednika u pritvor.
Pritvorena je još jedna žena koja je ometala hapšenje, javljaju izraelski mediji.
Ovo nisu prvi neredi u tom gradu koji su izbili zbog verskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ekstremizma. Pre dve godine bilo je masovnih protesta protiv tog fenomena, a prvenstveno isključivanja žena iz javne sfere i njihove degradacije.
Protest je podstaknut pljuvanjem i dobacivanjem ultraortodoksnih jednoj osmogodišnjoj devojčici dok je išla u školu. Oni su je nazivali prostitutkom, jer njena skromna odeća nije bila sasvim u skladu sa njihovim strogim pravilima o oblačenju religioznih Jevreja.
Demonstranti su nosili transparente sa natpisima: Oslobodite Izrael verske prinude, Sprečite da Izrael postane Iran, Segregacija je crvena linija i Većina ne ćuti više.
U Izraelu ima oko 10 odsto ultraortodoksnih Jevreja od osam miliona stanovnika, među kojima je 20 odsto Arapa. 
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ortodoksni Jevrejin zahtevao: Žene u šarage!

Izvor: Kurir, 31.Jul.2013

Ultraortodoksni Jevrejin omeo polazak autobusa zbog zahteva da se putnica premesti, što bi se kod nas reklo, u šarage..TEL AVIV - Ultraortodoksni Jevreji u Beit Šemešu u centralnom Izraelu bacali su kamenice na jedan autobus pošto je policija pritvorila jednog od njih, jer je zahtevao da žena putnica...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.