Izvor: RTS, 06.Dec.2022, 20:27

Incidenti u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, upadi u prostorije izbornih komisija

Nekoliko stotina Srba okupilo se u centru Zubinog Potoka protestujući zbog nasilnog ulaska članova Opštinske izborne komisije u pratnji policije u zgradu Opštine. Čule su se i sirene. Posle incidenta u Zubinom Potoku sirene su se čule i u Kosovskoj Mitrovici. U srpskim sredinama večeras je mirno. Međutim, pripadnici specijalnih jedinica, sa patrolom Euleksa, ušli su večeras u prostorije Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici. Direktor Kancelarije za KiM Petar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Petković pozvao je Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije.
U trenutku dolaska policije u tri blindirana vozila i članova opštinske izborne komisije, oglasile su se sirene, nakon čega je usledilo okupljanje meštana, preneli su RTS-u izvori iz Zubinog Potoka.

"Došli su posle 12 časova i zadržali su se izvesno vreme. Odjeknule su dve detonacije, nepoznatog porekla, posle čega su se policajci i članovi izborne komisije povukli", preneo je isti sagovornik.
Prema podacima sa lica mesta, članovi opštinske komisije uz asistenciju pripadnika policije nasilno su upali u prostorije opštine, obili vrata i zamenili brave, pre nego što su napustili zgradu, prenosi Kosovo onlajn.

Današnja akcija policije i članova Opštinske izborne komisije izvedena je po nalogu Centralne izborne komisije koja namerava da u četiri severne opštine 18. decembra organizuje vanredne izbore za predsednike opština Zubin Potok, Severna Mitrovica, Leposavić i Zvečan.
Za izbore u Zubinom Potoku prijavila su se dva albanska, a nijedan srpski kandidat.
Predsednici četiri opštine opština odlučili su 5. novembra da zajedno sa ostalim Srbima na severu KiM napuste sve kosovske institucije nezadovoljni odlukama vlade u Prištini.
U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije.
Petković: Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacijeAljbin Kurti je na sever Kosova i Metohije poslao policiju sa dugim cevima u prostorije opštine Zubin Potok kako bi nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora, navodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
"Reč je o najbrutalnijoj demonstraciji sile i izazivanju novih tenzija i provokacija od strane Prištine koja nasiljem i jednostranim merama pokušava da sprovede svoje nelegalne, protivpravne i jednostrane mere i izazove novu destabilizaciju prilika na terenu", ističe Petković.
Sve ovo je Aljbin Kurti, kako navodi Petković, tempirao i režirao dok se u Tirani održava samit EU – Zapadni Balkan, kao što je tokom samita u Berlinu pozvao na rušenje Briselskog sporazuma i hapšenje Nenada Đurića.
"Ovako izgleda takozvana demokratija i vladavina prava Aljbina Kurtija – dok zabranjuje Srbima da učestvuju na izborima i referendumu, istovremeno dugim cevima, puškama i nasiljem pokušava da spovede svoje izbore na severu pokrajine", naglašava Petković.
Ukazuje i da je očigledna "Kurtijeva namera da nasiljem i oružjem preotme četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i u njima na nelegalnim i nelegitimnim izborima instalira albanske predstavnike".
"Pozivamo Srbe da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije čiji je jedini cilj izazivanje sukoba i krize na severu Kosova i Metohije, jer sve što naš narod želi jeste poštovanje prava i sporazuma, prava na ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima", zaključuje Petković.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protest Srba u Zubinom Potoku zbog ulaska članova OIK i policije u zgradu Opštine

Izvor: Danas, 07.Dec.2022, 00:09

Nekoliko stotina Srba okupilo se u večeras u centru Zubinog Potoka protestujući zbog nasilnog ulaska članova Opštinske izborne komisije u pratnji policije u zgradu Opštine, čule su se i sirene, a posle incidenta u Zubinom Potoku oglasile su se i u Kosovskoj Mitrovici, dok je Kosovska policija ocene...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.