Incident u Jasenovcu, uhapšen Dražen Keleminec

Izvor: RTS, 22.Apr.2018, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incident u Jasenovcu, uhapšen Dražen Keleminec

Uoči državne komemoracije u Jasenovcu pripadnici HOS-a razvili su zastavu sa pozdravom "Za dom spremni", prenosi hrvatski portal "Index.hr". Policija sprečila jednog od vođa ekstremnih desničara, Dražena Kelemineca, da održi skup u Jasenovcu.
Prema pisanju portala Index.hr, dvojica muškaraca koji su se, kako se navodi, predstavili kao HOS-ovci, su u mestu Jasenovac razvili zastavu HOS-a (Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obrambene snage).

Inače ta zastava, uz dozvolu hrvatske države, ima pozdrav "Za dom spremni" u sklopu svog grba.
Hrvatski portal je ovu vest objavio s posebnim objašnjenjem, umetnutim u zagradu, da se incident nije dogodio u samom Spomen-parku, već u mestu Jasenovac.
Nakon incidenta, hrvatska policija je saopštila da nisu "evidentirali događaj tokom kojeg bi bila razvijena zastava HOS-a" i da će povodom fotografije objavljene u medijima proveriti sve okolnosti u kojima je ona nastala.
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović je rekao da policija istražuje taj slučaj, da vidi gde se i kada to dogodilo.
Uhapšen Dražen Keleminec
Predsednik ekstremno desničarske Autohtone-Hrvatske stranke prava Dražen Keleminec je sa još devet istomišljenika, u dva automobila, krenuo prema Jasenovcu, ali tamo nisu stigli, jer ih je policija zaustavila u mestu Uštica koje se nalazi u opštini Jasenovac.
Kad ih je policija zaustavila, Keleminec je počeo da vređa i omalovažava policajce, pa je uhapšen.
Policija je prilikom hapšenja primenila silu, nakon čega je Keleminec uz optužni predlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira odveden u nadležni prekršajni sud.
Kako navodi portal Index.hr, Keleminec i njegovi crnokošuljaši planirali su da izvedu "performans" u Jasenovcu, gde je danas održana državna komemoracija za žrtve zloglasnog ustaškog logora smrti, bez prisustva predstavnika Srba i Jevreja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.