Izvor: Blic, 04.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilegalno naoružanje i dalje u budžacima

BANJALUKA – Vatreno oružje u novogodišnjoj noći već nekoliko godina nije u modi - zamenila su ga pirotehnička sredstava, petarde i rakete, potvrđuju i podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS po kojima slavlje nisu obeležili ozbiljniji incidenti. Nadležni veruju da su tome doprinele pooštrene odredbe Zakona o oružju i municiji, ali ne spore da opasnost još vreba zbog skrivenog naoružanja koje je često dostupno i deci, o čemu svedoči i nedavna tragedija u Bijeljini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kad je u „dečjoj igri" oružjem zaostalim iz rata nastradao jedan mališan.

Zakonom o oružju i municiji pooštreni su kriterijumi za izdavanje odobrenja za nošenje i nabavku naoružanja, tvrde nadležni. Ipak, precizna evidencija o broju legano naoružanih građana ne postoji, kao ni pretpostavke koliko je u RS i BiH ostalo skrivenog oružja.

U MUP RS tvrde da dozvolu za nabavku oružja i municije ne mogu da dobiju maloletne, duševno bolesne ili osobe zaostale u razvoju, osuđivani za krivična dela, osobe protiv kojih se vodi krivični postupak, kažnjavani zbog kršenja javnog reda i mira u poslednje tri godine ili oni protiv kojih se vodi takav prekršajni postupak, kao i osobe koje nisu obučene za rukovanje vatrenim oružjem. Zakon predviđa da do oružja ne mogu doći ni osobe van ovog popisa, ako je to u interesu opšte bezbednosti.

„Posebno smo pooštrili kriterijume za izdavanje odobrenja za nabavku naoružanja jer uz uobičajeni zahtev tražimo i uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja i uverenje da je tražilac adekvatno obučen", kažu u MUP.

Takođe objašnjavaju da se nošenje oružja za ličnu bezbednost dozvoljava samo ako se utvrde „izuzetno opravdani razlozi" i da je cilj izmena starog zakona bilo ograničavanje nošenja, držanja i upotrebe oružja.

„Strože su i kazne - preduzeća i pravna lica prekršaje iz ovog zakona mogu da plate od 4.000 do 12.000 KM, dok je za građane najmanja novčana kazna 200 KM. Za neovlašćenu upotrebu oružja kaznu je propisao i Zakon o javnom redu i miru i ona iznosi od 400 do 1.200 KM, uz mogućnost oduzimanja naoružanja", kažu u MUP.

U policiji ne spore da je nakon rata u BiH ostala velika količina ilegalnog naoružanja i vojne opreme čije je držanje, prodaja i upotreba zabaranjena, ako i da je to konstantna opasnost za bezbednost svakog pojedinca.

„Uz 'Žetvu’ koju su inicirale međunarodne snage sprovodili smo i neke interne akcije. Zakon o amnestiji za nedozvoljeno držanje oružja donesen 2002. takođe je trebalo da ohrabri građane da predaju nelegalno naoružanje. Odziva je bilo i akcije su bile uspešne, ali se i dalje ne može proceniti koliko je takvog oružja ostalo", kažu u MUP. Istovremeno, policija upozorava da građani, zbog straha od kazni, takvo oružje često bacaju u reke, ostavljaju na otvorenom i pored kontejnera, što može biti posebno opasno i obećavaju da oni koji ga predaju policiji neće biti kažnjeni.

Socilozi i psiholozi, pak, smatraju da narod u BiH i dalje živi u strahu od rata i sukoba i da će biti veoma teško naterati građane da se u potpunosti kažu „zbogom oružju". Veruju da nadležni treba više da utiču na javno mnjenje i svest stanovništva, ali i da svi koji imaju skriveno oružje treba da ga drže što dalje od dece.

Nema podataka o broju naoružanih

U MUP RS nema precizne evidencije o broju legalno naoružanih građana. Okvirna statistika pokazuje da se najviše samoubistava izvrši oružjem vojnog porekla i ručnim bombama, a precizni podaci govore da je 2006. u RS bilo 318 krivičnih dela nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja. U 2007. je evidentirano 190 prekršaja zbog nelegalnog posedovanja oružja, oduzeto 166 dugih cevi, 133 pištolja, 62 minsko-eksplozivna sredstva i 5.500 metaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.