Gradonačelnik Vukovara nalazi opravdanje za incident u Borovu?

Izvor: B92, 03.Maj.2021, 17:12

Gradonačelnik Vukovara nalazi opravdanje za incident u Borovu?

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je za incident u Borovu pokušao da nađe opravdanje.

Kako je rekao, nisu kažnjeni krivci za smrt 12 policajaca pre 30 godina.

U Borovu, gde uglavnom živi srpsko stanovništvo, na pravoslavni Uskrs, grupa muškaraca je skandirala "Ubij Srbina!" Istu grupu pratilo je više policijskih vozila, ali niko nije odmah reagovao.

Toj provokaciji prethodilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obeležavanje 30. godišnjice pogibije 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koji su 1991. godine izgubili život u sukobu sa lokalnim stanovništvom.

Penava je rekao da je protiv pretnji bilo kome, ali je istovremeno dodao da je i za to "da jedinstveni budemo i kada je u pitanju kažnjavanje krivaca za smrt 12 policajaca", preneli su hrvatski mediji.

"Definitivno osuđujem bilo kakvo pozivanje na ubijanje i mržnju. To ne želimo nikome. Znamo kako smo prošli devedesetih ovde, to ne želimo nikome i drago mi je da je policija postupila na način na koji je trebalo", kazao je Penava.

On je rekao da bi voleo "da smo dobili presude koje nismo dobili" i da su Andrej Plenković i Milorad Pupovac reagovali i dan ranije, kada je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović kritikovao murale iscrtane povodom godišnjice pogibije 12 policajaca.

Grupa mladića, navijača "Dinama", 1. maja, uz obezbeđenje policije, iscrtala je mural na zidu Veleprometove trgovine, u parku neposredno iza Spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata i Spomen-obeležja 12 policajaca. Nakon što su završili mural, uz bakljadu su pevali nacionalističke pesme.

Hrvatska policija je privela 14 osoba zbog incidenta u Borovu, protiv njih je u toku kriminalistička istraga zbog sumnje da su počinili krivično delo javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na B92...






Povezane vesti

(VIDEO) NEZAPAMĆEN SKANDAL U BOROVU: Provociraju Srbe na pravoslavni Uskrs! Idu ulicama i viču "UBIJ SRBINA"

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 09:26

Grupa muškaraca snimljena je danas, na dan pravoslavnog Uskrsa, kako u Borovu u Hrvatskoj ide ulicama i viče "Ubij Srbina"...Snimci su objavljeni na Fejsbuk stranici "Općina Borovo Општина Борово"...Na njima se vidi kako muškarci uz pratnju policije skandiraju i provociraju. Mladići...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.