Gradonačelnik Vukovara bacio na pod statut na ćirilici

Izvor: RTS, 18.Okt.2019, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Vukovara bacio na pod statut na ćirilici

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, napravio je incident na sednici Gradskog vijeća kada je na pod bacio predlog gradskog statuta na ćirilici. SDSS ocenjuje da je propuštena prilika za dijalog. Predsednik hrvatskog Ustavnog suda Miroslav Šeparović pozvao na poštovanje sudskih odluka.
Nakon odluke Gradskog vijeća da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru, srpski odbornici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su Penavi predali predlog statuta.

Naslov predloga je ispisan ćiriličkim pismom, dok je podnaslov na latinici, na kojem piše "Da se bolje razumijemo", što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća, koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, javlja zagrebačka televizija N1, prenosi Indeks.
Penava je u jednom trenutku na sednici Gradskog vijeća uzeo predlog statuta na ćirilici i bacio ga na pod.
Potom, podigao je statut pokazujući ga pred novinarima i izjavio da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca, pa ga ponovno bacio na pod.
"Vukovar kleknut i pasti u velikosrpsku retoriku i agresiju – neće. Bila ona otvorena, ratna, s tenkovima iz Beograda ili uvijena u celofan u režiji Milorada Pupovca. Lijep pozdrav svima vama iz Vukovara", poručio je Penava.

Inače, reč je o statutu koji je juče javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, a Penavi je pokušao da ga uruči predsednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski većnik Srđan Kolar, nakon što je rekao da je rasprava krenula u pogrešnom smeru i pozvao na dijalog.
Reagujući na potez Ivana Penave, poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru i predsednik SNV-a Boris Milošević izjavio je da je na sednici propuštena prilika za dijalog i iskorak, i da se svi bolje razumeju bez obzira na to koji jezik i pismo koriste.

Stranačka koleginica Borisa Miloševića, Dragana Jeckov istakla je da je "još jednom viđeno kako se gradonačelnik Ivan Penava "odnosi prema pruženoj ruci odbornika SDSS-a, kao što se i do sada odnosio prema odluci Ustavnog suda, a sada i prema Statutu sopstvenog grada". 
Povodom incidenta, oglasio se i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta i ocenio da je Penavino ponašanje fašističko, kao i da je to još jedan otvoren i organizovan poziv na progon preostalih Srba u Vukovaru.
O događajima na sednici vukovarskog veća govorili su i hrvatska predsednica i premijer, Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Vukovaru nema uslova za ravnopravnu upotrebu ćirilice, incident na sednici Gradskog veća

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2019

Gradsko veće Vukovara donelo je danas zaključak ;da se nisu stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćiriličnog pisma, a sednicu je obeležio incident kada je gradonačelnik Ivan Penava bacio na pod statut grada napisan na ćirilici koji mu je uručio predstavnik Srba..."Ovo smatram činom agresije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.