ESKALACIJA TENZIJA U IRAKU: Otvorena vatra na aktiviste, troje ranjeno, a jedna osoba IZGUBILA ŽIVOT

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Avg.2020, 21:56

ESKALACIJA TENZIJA U IRAKU: Otvorena vatra na aktiviste, troje ranjeno, a jedna osoba IZGUBILA ŽIVOT

Ovo je treći incident u toku ove nedelje u kojem su napadnuti anti-vladini politički aktivisti

Jedna politička aktivistkinja izgubila je život, dok je troje ranjeno, kada je neidentifikovani napadač otvorio vatru na njihov automobil u gradu Basra na jugu Iraka.

Na političke aktiviste pucao je motociklista koji je išao iza njihovog automobila. Preminula aktivistkinja je bila angažovana u lokalnom protestnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokretu još od 2018. godine.

.

Skorašnji talas nasilja otpočeo je u petak, ubistvom jednog političkog aktiviste. Ovaj događaj je dovelo do niza protesta koji su trajali tri dana i u kojima su bezbednosne snage otvorile vatru na demonstrante.

Premijer Iraka Mustafa al-Kadimi je u ponedeljak raspustio policiju u Basri i lišio dužnosti nacionalne bezbednosne šefove. On je naredio i pokretanje istrage povodom nasilja na protestima, što je umirilo demonstrante.

Al-Kadhimi je na funkciju premijera došao u aprilu i tako postao treća osoba na ovoj funkciji u 10 nedelja, nakon meseci krvavih protesta u zemlji oslabljenoj sankcijama, ratom, korupcijom i ekonomskim problemima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.