Ivanov u UN pozvao Makedonce da bojkotuju referendum

Izvor: N1 televizija, 27.Sep.2018, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov u UN pozvao Makedonce da bojkotuju referendum

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov je sa govornice UN pozvao sunarodnike da ne izađu na referendumu o promeni imena zemlje, koji je nazvao "istorijskim samoubistvom".

"Kao građanin ja sam doneo odluku, 30. septembra neću izaći da glasam. I uveren sam da ćete vi, naši sugrađani, takođe doneti tu mudru odluku", rekao je Ivanov pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku, prenosi AFP.

On je nazvao promenu imena zemlje "omčom" oko vrata i "flagrantnim kršenjem suvereniteta", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prenosi AP.

Ivanov je kritikovao američke i evropske zvaničnike koji su poslednjih nedelja posetili Makedoniju zbog nagoveštavanja da promena imena pruža Makedoniji jedinu nadu da se ikad pridruži NATO i EU.

"Ako nam oduzmete nadu, šta će nam ostati", pitao je Ivanov.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko imena, kojim je predviđena promena imena Makedonije u Severna Makedonija, uz garancije za makedonski nacionalni identitet, jezik i kulturu.

Uspešan referendum i ustavne promene koje garantuju promenu imena države u Severna Makedonija, uslov su za makedonske integracije u EU i NATO.

Makedonija je podeljena oko referenduma – na jednoj strani je koalicija oko vladajućih SDSM i DUI koja smatra da Dogovor sa Grčkom treba podržati, jer otvara evroatlantske perspektive zemlje, a na drugoj opozicioni VMRO DPMNE koji kritikuje taj dogovor kao kapitulantski.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanov kritikuje zvaničnike SAD i EU zbog podrške referendumu

Izvor: Blic, 27.Sep.2018

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov kritikovao je danas u Njujorku visoke zvaničnike SAD i EU zbog podrške prestojećem referendumu o promeni imena njegove zemlje i ujedno pozvao svoje sunarodnike da ne izađu na glasanje u nedelju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.