Čiplić: Država neće dozvoliti radikalizaciju u Sandžaku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2010, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić: Država neće dozvoliti radikalizaciju u Sandžaku

BEOGRAD -

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ima nameru da otvori "pitanje Sandžaka" i da radikalizuje prilike u tom delu Srbije kako bi lično politički profitirao, ali da mu to država neće dozvoliti.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Muamer Zukorlić ima nameru da otvori "pitanje Sandžaka" i da radikalizuje prilike u tom delu Srbije kako bi lično politički profitirao, ali da mu to država neće dozvoliti.

"Incidenti su očigledno pravilo u Zukorlićevom postupanju. Medijsku i političku promociju on gradi preko proizvođenja tih ekscesa. Taktika mu je da veštački izazove krizu, a zatim da se sam nameće kao pregovarač koji tu krizu može da reši", rekao je Čiplić u intervjuu za "Novosti".

Razgovori

Čiplić je kazao da je država spremna da razgovara o formiranju nacionalnog saveta Bošnjaka, pitanjima manjinskih i verskih prava, veronauci, ali ne o ustavnom statusu Bošnjaka ili autonomiji Sandžaka, što Zukorlić traži.

"On nije ravnopravan sagovornik na te teme niti može da bude pregovarač. Zukorlić zaboravlja da je verski vođa, a ne politički faktor", rekao je Čiplić.

On je kazao da Zukorlić "zloupotrebom funkcije verskog lidera, pokušava da se predstavi i kao politički vođa" i da je "izbore za nacionalne savete video kao prečicu da se nametne kao politički i nacionalni lider".

"Zukorlić je samo glasan i agresivan, ali to mu ne daje nikakvu političku snagu. On nije nikakav politički faktor jer nije učestvovao ni na parlamentarnim ni na lokalnim izborima. Bošnjaci imaju svoje legitimne predstavnike i u parlamentu i u Vladi", istakao je Čiplić.

Argumentacija

Prema njegovim rečima, sva Zukorlićeve argumentacija potpuno je isprazna jer Bošnjaci dele sudbinu svih građana Srbije i nije im ni lošije ni bolje u našoj zemlji, i oni osećaju nemaštinu i ekonomsku krizu kao i većina građana Srbije.

"Sam Zukorlić diskriminiše muslimane i vernike. Jer, muslimani nisu samo Bošnjaci, već i Albanci i Romi. Svođenjem sebe na lidera Bošnjaka, izvršio je diskriminaciju prema ostalim muslimanima", kazao je Čiplić.

Navodeći da "Zukorlić pokušava da stvari izmakne kontroli", ali da je "uprkos tome, sve pod kontrolom", Čiplić je rekao da će država odgovoriti "kao i do sada - po zakonu".

"Verujem da će i muftija imati status kao svaki drugi građanin Srbije, ako prekorači u zonu prekršajne ili krivične odgovornosti", kazao je Čiplić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.