Izvor: RTS, 05.Feb.2021, 12:50

Beba preminula posle krštenja u Rumuniji, građani traže promenu rituala

Rumunska pravoslavna crkva našla se na meti kritika javnosti nakon što je beba stara šest nedelja preminula posle krštenja u gradu Sučavi.
Preminulo novorođenče je doživelo srčani zastoj tokom ceremonije krštenja koja podrazumeva tri potapanja u svetu vodu.

Posle krštenja u gradu Sučavi, beba je hitno prebačena u bolnicu, ali je preminula nekoliko sati kasnije. Obdukcijom je pronađena voda u plućima.
Nakon ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << incidenta, Pravoslavna crkva se našla na meti kritika i pod pritiskom javnosti da promeni ritual krštenja. Protiv sveštenika je pokrenuta istraga.
Onlajn peticija koja poziva na promene rituala krštenja prikupila je do četvrtka uveče više od 56.000 potpisa.
"Smrt novorođene bebe zbog ovakve prakse velika je tragedija. Rizik mora biti isključen da bi radost krštenja pobedila", navedeno je u peticiji.
Lokalni mediji su izveštavali poslednjih godina o nekoliko sličnih incidenata.
Portparol Crkve je rekao da bi sveštenici mogli da poliju bebu svetom vodom po čelu umesto potpunog potapanja, ali je iz tradicionalističkog krila Crkve već saopšteno da se ritaul neće menjati.
Prema nedavnim istraživanjima javnog mnjenja, više od 80 odsto Rumuna je pravoslavne vere, a Crkva je jedna od institucija kojima se najviše veruje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šestonedeljnoj bebi tokom krštenja stalo srce i ušla voda u pluća

Izvor: Luftika.rs, 05.Feb.2021

Pravoslavna crkva u Rumuniji našla se pod velikim pritiskom javnosti da promeni način na koji obavlja krštenja, nakon što je jedna beba umrla tokom obreda.. Naime, šestonedeljnoj bebi je stalo srce i hitno je prebačena u bolnicu gde je umrla nekoliko sati kasnije a autopsija je pokazala da je dečačić...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.