Nije cilj brzo stići na destinaciju, već bezbedno

Izvor: RTS, 30.Avg.2019, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije cilj brzo stići na destinaciju, već bezbedno

Auto-put pruža mnogo bolje mogućnosti od puta niže kategorije, poručuje direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević, koja ne očekuje da će zbog putarine vozači birati Ibarsku magistralu umesto auto-puta Miloš Veliki.
Otvaranjem novog auto-puta Miloš Veliki građanima je omogućeno komotnije putovanje, a razvoj infrastrukture značajan je za ceo region.

"Svako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ulaganje u infrastrukturu je veliki plus. Izgradnjom infrastrukture, razvija se industrija i kultura celog regiona. Ipak, vozači ne treba da shvate auto-put kao priliku da voze brzo, već kao način da bezbedno stignu tamo gde su krenuli. Propisi se moraju poštovati", kaže za RTS direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević.
Ne očekuje da će vozači birati Ibarsku magistralu, kada putarina bude počela da se naplaćuje.
"Auto-put pruža mnogo bolje mogućnosti od puta niže kategorije, a vreme je danas neprocenjivo. Plaćanje putarine treba shvatiti kao garanciju da će put biti održavan", kaže Miloševićeva.
Mediji navode da je zbrka na graničnom prelazu Preševo–Tabanovce, gde je uspostavljena zajednička carinska srpsko-makedonska kontrola, jer signalizacija nije dobro urađena.
Miloševićeva tim povodom kaže da nije merodavno komentarisati trenutnu situaciju jer procedura zajedničke kontrole još nije razrađena i uhodana.
"Nije merodavno sada to komentarisati jer je još uvek potpuno novo i počelo je da se primenjuje u vreme najvećeg pika. Očekujem da će za par meseci biti mnogo bolje. Pričaćemo o tome sledeće godine", kaže Jasmina Milošević.
Deca su ponovo na ulicama
Pred početak školske godine, potrebno je preduzeti niz mera kako bi deca bila bezbedna u saobraćaju.
"Očekuje nas povećano učešće dece pešaka u saobraćaju. Apelujemo na vozače da obrate pažnju, pogotovo u zonama škole jer veliki broj dece prvi put samostalno učestvuje u saobraćaju, kao pešaci ili biciklisti. Vozači često ne primete decu na putu", naglašava Miloševićeva.
Agencija za bezbednost saobraćaja sprovodi različite edukativne akcije kako bi podigla svest o bezbednosti dece u saobraćaju.
"Pripremili smo nove pesme koje podižu svest o bezbednosti u saobraćaju, uz predstavu Pažljivkova pravila. Delimo deci i knjige, bojanke i radne listove. Nastavljamo sa starim aktivnostima i uvodimo nove", kaže gošća Jutarnjeg programa.
Uprkos radu i trudu svih institucija, roditelji su ti koji sa decom moraju napraviti prve korake u razvijanju svesti o bezbednosti u saobrćaju.
"Istraživanja pokazuju da deca najčešće stradaju u saobraćaju zbog grešaka odraslih, odnosno kada su kao putnici nebezbedno prevožena. Dešava se da roditelji voze decu u krilu ili drže u rukama. To je veoma opasno, a daje i loš primer deci. Posle je teško ispraviti pogrešne navike i stavove", naglašava Jasmina Milošević.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.