Auto-put Miloš Veliki će zameniti magistralu smrti, otvaranje sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-put "Miloš Veliki" će zameniti "magistralu smrti", otvaranje sutra

Sutra će biti otvoren auto-put "Miloš Veliki", od Obrenovca do Ljiga. On će skratiti putovanje kroz taj deo Srbije, a očekuje se da pozitivno utiče na bezbednost saobraćaja, ali i na privredne aktivnosti.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će nova deonica auto-puta na Koridoru 11, koja će sutra biti otvorena, zameniti takozvanu "magistralu smrti" na Ibarskoj magistrali, omogućiti ulaganje investitora duž autoputa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i doprineti razvoju turizma.

"Važno je da uredimo pitanje bezbednosti što više možemo i moramo da imamo nultu toleranciju na svaku vrstu saobraćajne nesreće, da ne govorim o pogibijama. Mislim da će ovaj autoput upravo tome i doprineti", rekla je Mihajlović za RTS.

U tom smislu, ona je podsetila da je, otkako je otvorena deonica auto-puta Ljig - Čačak, zabeleženo samo nekoliko saobraćajnih nesreća što, kako je ocenila, ide u prilog tome da se slična situacija može očekivati i na novoj deonici od ukupno 103 kilometara auto-puta.

Mihajlović je dodala da će se putarina, koja se koristi isključivo za održavanje auto-puteva, naplaćivati na svakom autoputu, pa i na auto-putu "Miloš Veliki", ističući da neće biti vinjeta.

"Mi se opredelili za najpravedniji sistem - onoliko kilometara koliko koristite auto-put, toliko plaćate putarinu", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da će auto-put doprineti bezbednosti, ali i omogućiti investitorima da ulažu duž njega i da se razvija turizam.

"Čini mi se da će to biti pokretač razvoja. Zato je infrastruktura važna i zato su važni svi autoputevi", istakla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da se završava i deonica od Surčina do Obrenovca, u dužini od 17,6 kilometara.

"Od 15. decembra moći ćemo da idemo i tom deonicom i onda ćemo imati oko 120 kilometara auto-puta" na Koridoru 11, najavila je Mihajlović.

Ona je navela i da će 1. marta naredne godine početi radovi na deonici Novi Beograd - Surčin, koji će trajati godinu i po dana.

"Mi ćemo do kraja 2021. imati autoput od Novog Beograda do Čačka", naglasila je Mihajlović.

Podsetivši da je 2014. godine zabeležen tranzit od 34 miliona automobila na Koridoru 10, a 2018. od 58 miliona automobila, Mihajlović je naglasila da se očekuje da kroz Srbiju ove godine prođe 60 miliona vozila.

Ona je ocenila da Srbija, sa završavanjem auto-puteva, postaje nezaobilazna ruta što je, kako je navela, jedna od velikih prednosti za privredni razvoj naše zemlje.

Ministarka je najavila i da će Koridori 10 i 11 do sledeće godine biti uređeni novim funkcionalnim sadržajima.

"Napravili smo infrastrukturu i auto-put, ali mora da bude više sadržaja na auto-putu - pumpi, restorana, hotela i da postoje mogućnosti da se posete gradovi, koji su prelepi, od Uba i Lajkovca do Ljiga i Čačka. Oni imaju mnogo toga turistički da ponude i mi ćemo sledeće godine, sa Turističkom organizacijom Srbije, imati spreman auto-put, koji nije samo auto-put već ponuda za investitore i korisnike", rekla je Mihajlović.

Okanović: Putovanje kraće i bezbednije, Ibarska rasterećenija

Auto-put ''Miloš Veliki'' značajno će skratiti vreme putovanja i učiniti bezbednijim saobraćaj na jednom od najopterećenijih putnih pravaca u Srbiji, kaže direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović i dodaje da će otvaranjem deonice od Obrenovca do Ljiga biti rasterećena i Ibarska magistrala.

Okanović ističe da su auto-putevi najbezbednije saobraćajnice i da će težište saobraćaja ka centralnoj Srbiji biti prebačeno na auto-put ''Miloš Veliki'' čime će, kako kaže, biti ''premošćena'' Ibarska magistrala, poznata kao ''crna tačka'' na srpskim putevima.

Kako kaže, puštanjem u saobraćaj deonice od Obrenovca do Ljiga vreme putovanja od Beograda do Čačka trajaće oko sat, dok se, recimo, Ibarskom magistralom, uz poštovanje saobraćajnih propisa, stiže se za oko dva i po sata, a ako su veće gužve i za tri sata.

Osim što će skratiti vreme putovanja i doprineti boljoj koncentraciji vozača, novi auto-put će, prema oceni Okanovića, imati veliki značaj i za privredu, sa aspekta organizacije rada.

''Profesionalni vozači će provoditi mnogo manje sati za volanom, a samim tim će i manje kršiti propise u pogledu obaveznih pauza budući da im je ograničeno vreme upravljanja vozilom u toku dana,'' rekao je Okanović za Tanjug.

Ističe da će putovanje na toj deonici biti i komfornije, kao i da će se vozači na putu ka Zlatiboru i Crnog Gori manje umarati nego do sada što, kako ukazuje, takođe umanjuje mogućnosti za saobraćajne nezgode.

On je apelovao na vozače da budu pažljivi i strpljivi dok se kreću prilaznim putevima do auto-puta ''Miloš Veliki'', pre svega, deonicom od Čukaričke padine, odnosno Ostružničke petlje, do Bariča, i da obavezno poštuju saobraćajnu signalizaciju i prilagode brzinu kretanja kroz naseljena mesta.

Novi auto-put je, kaže Okanović, kvalitetno urađen i najsavremenije opremljen, ali osim kvaliteta saobraćajnice, ističe i važnost pratećih elemenata, kao što je organizacija hitnih službi.

''Skrećem pažnju domovima zdravlja na teritoriji Obrenovca, Lajkovca i Uba da budu adekvatno pripremljeni za moguće intervencije na auto-putu'', napominje Okanović.

Dodaje i da mobilni operateri treba da obezbede odgovarajući signal na novom putu, pre svega u tunelima, kako bi u slučaju saobraćajnih nezgoda vozači i ostali učesnici u saobraćaju mogli da pozovu Hitnu pomoć.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Neće biti vinjeta, koliko kilometara koristite auto-put, toliko plaćate putarinu

Izvor: B92, 17.Avg.2019

Beograd -- Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će nova deonica auto-puta na Koridoru 11 omogućiti ulaganje investitora duž autoputa i doprineti razvoju turizma..."Važno je da uredimo pitanje bezbednosti što više možemo i moramo da imamo nultu toleranciju na svaku vrstu saobraćajne nesreće,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.