Ibarska magistrala - put smrti: Od gradova po crnoj statistici prednjači Beograd VIDEO

Izvor: B92, 08.Okt.2019, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ibarska magistrala - put smrti: Od gradova po crnoj statistici prednjači Beograd VIDEO

Beograd -- Opservatorija društvenih inovacija ucrtala je na mapi puteva u Srbiji čak 150 crnih tačaka.

To su zone u kojima je u poslednjih pet godina bilo više od deset saobraćajnih nesreća. Najopasnija je i dalje Ibarska magistrala, a od gradova po crnoj statistici prednjači Beograd.

U prvih osam meseci ove godine dogodilo se 23.057 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo 359 osoba od kojih je 69 mladih. Čak 20 odsto stradalih je bilo u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najčešće na prilaznim saobraćajnicama.

Koje su crne tačke u svoje mape ucrtali "Putevi Srbije" i kako će one biti eliminisane, za Prva TV odgovara Zoran Stojisavljević, izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva u "Putevima Srbije".

Stojisavljević ističe da Ibarska magistrala važi za jednu od najnebezbednijih saobraćajnica u Srbiji, i da se zato pristupilo izgradnji Koridora 11, koji je već doneo rezultate u vidu rasterećenja saobraćaja i višeg nivoa bezbednosti.

"Ibarska magistrala je jedna od naših najvitalnijih saobraćajnica, a najveći problem je što prolazi kroz naseljena mesta. Tu je velika gužva, nebezbedno je, saobraćaj je mešovit, počev od pešaka do teretnih motornih vozila. To sve iziskuje veliki problem, gde utiče na smanjenje saobraćajne funkcije na tom putu", ističe Stojisavljević i dodaje da su i stanje kolovoza i signalizacija u kritičnom stanju, ali da se radi na održavanju.

Stojisavljević kaže da nekontrolisana i neprimerena vožnja, tehnička neispravnost vozila i vozači u alkoholisanom stanju utiču na bezbednost učesnika u saobraćaju i dodaje da su u toku pripreme za zimsku sezonu.

"Imamo preko 200 kilometara novih auto-puteva koje održavamo ove sezone, u planu je korišćenje 100.000 tona soli, umesto 70.000 koje su korišćene prethodnih zima", kaže Stojisavljević.

Više u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.