Nije samo Ikea - ko još planira da se širi u Srbiji?

Izvor: B92, 20.Okt.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nije samo Ikea" - ko još planira da se širi u Srbiji?

Investicioni forum o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i regiona nordijskih zemalja bila je prilika da se ostvare kontakti i razmene iskustva.

Njegovi učesnici ocenjuju da postoje velike mogućnosti za saradnju.

Na skupu u Palati Srbija, koji je održan u okviru Nedelje nordijskih zemalja, istaknuto je da je nordijski model saradnje veliko iskustvo za zemlje Zapadnog Balkana, a povezivanje sa nordijskim privrednicima prilika da se uči od najboljih na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetu.

Predstavnici kompanija koje posluju u Srbiji smatraju da postoji obostrani interes za saradnju, s ozbirom da je za učešće na forumu bilo prijavljeno oko 70 srpskih i oko 50 nordijskih kompanija.

Regionalni direktor Ikee za Jugoistočnu Evropu Vladislav Lalić kaže za Tanjug da sama činjenica da su nordijske kompanije već puno investirale u Srbiji, među njima i Ikea za koju kaže da planira da širi svoje poslovanje u Srbiji, govori o tome da se poslovni ambijent u Srbiji poboljšava.

"Činjenica je da Srbija napreduje na Duing biznis listi i to nordijske kompanije pozdravljaju i prate", rekao je Lalić i dodao da, ne samo Ikea, nego i druge nordijske kompanije imaju planove o širenju poslovanja u Srbiji.

Naveo je da nordijske kompanije imaju visok nivo etičkog poslovanja i korporativne kulture, vrlo su efikasne i dobro organizovane, i kao takve vrlo oprezne kada je reč o ulasku na nova tržišta ili širenju investicija na drugim tržištima.

Za predstavnike kompanije "Infostud", čiji je manjinski vlasnik Almamedija internašnal iz Finske, prisustvo na forumu bila je prilika da upoznaju i druge nordijske kompanije koje posluju na tržištu Srbije i da sa njima ostvare kontakte, razmene iskustva i uče jedni od drugih.

Branimir Gajić iz "Infostuda" rekao je za Tanjug da je ta kompanija srpska kompanija, koja je 2008. godine prodala 25 odsto firme Almamedija internašnal iz Finske.

"Saradnja sa Almamedija je za nas veoma značajna jer smo postali deo grupacije i imamo veliki broj sagovornika koje se bave istim ili sličnim poslovima ne samo u Srbiji nego i na drugim tržištima počevši od BiH, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Češke", kaže Gajić.

Za Infostud kaže da je brend najpoznatiji na tržištu zapošljavanja i obrazovanja, ali da se unutar Infostud grupe nalaze se i drugi interni brendovi poput polovni automobili.com, osiguranik.com, internet prodaja guma...

"Naš cilj je da se i dalje širimo u Srbiji u oblasti internet poslovanja, a na neki dugi rok, kada zaokružimo sve što želimo da uradimo u Srbiji, nije isključena mogućnost izlaska i u inostranstvo", rekao je Gajić.

Dejan Popović iz start-ap kompanije Deus media kaže da je forum bio prilika da nordijskim kompanijama predstavi poslovna rešenja u oblasti dokument i proces menadžmenta.

"Naša firma se bavi informacionim tehnologijama, izradom softvera i računarskim programiranjem. Za sada imamo dokument menadžment sistem koji nam je glavni ''konj trkač'' kako za Srbiju i za Evropu, i u ovom procesu digitalizacije izlazimo sa jednim vrlo kvalitetnim rešenjem", rekao je Popović za Tanjug.

Objasnio je da su ta rešenja najviše usmerena ka malim i srednjim preduzećima, i odnose se na organizovanje poslovne dokumentacije.

"Naša rešenja im pomažu da "ukrote" tu ulaznu dokumentaciju, da ucrtaju i organizuju radne procese i da jednostavno posluju bolje", kaže Popović.

Forum je organizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Komorskim investicionim forumom, Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji i ambasadama Danske, Finske i Švedske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.