Kraj preprodavcima, Ikea ih potpuno zatvara

Izvor: B92, 17.Avg.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj preprodavcima, "Ikea" ih potpuno zatvara

Beograd -- Mnogobrojni trgovci i uvoznici stvari iz poznate švedske robne kuće sada ozbiljno razmišljaju o promeni posla.

Godinama su nudili švedsku robu. Koristeći popularnost "Ikee" prodavali su njihove proizvode koje su nabavljali najčešće u Mađarskoj, pišu Večernje novosti.

Zarađivali su najmanje 20 odsto, mada su im artikli često bili i do 30 odsto skuplji nego u Budimpešti. Povratak najpoznatijeg švedskog proizvođača nameštaja u Srbiju i otvaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prve robne kuće ozbiljno su ugrozili posao nekoliko hiljada ovih radnji širom naše zemlje. Sada su, tvrde, prinuđeni da menjaju asortiman ili da zatvaraju radnje.

Od kada je zvanična robna kuća "Ikea" otvorila vrata svojim kupcima u Bubanj potoku, kod Beograda, preprodavcima njihove robe se posao više ne isplati. Jer, sada cenama ne mogu da konkurišu švedskom proizvođaču.

Kako su nam rekli u jednoj od beogradskih radnji, gde se prodaje roba iz "Ikee", nisu sigurni da će smeti i dalje to da rade.

“Moraću da se raspitam hoću li moći da prodajem ovde svoju robu ili šta da radim”, rekao nam je jedan trgovac, oko koga se nalaze "Ikeine" lampe, činije, čaše i sitnice za kuću.

“Ovde smo primali narudžbine, a donosili smo iz Budimpešte. Cene su nam 25 odsto veće nego u Mađarskoj”, dodaje on.

Koliko je trgovanje ovom robom bilo isplativo pokazuje i to da su se proteklih godina otvarale brojne radnje sa "Ikeinom" robom. Na internetu i društvenim mrežama njihova roba je bila jedna od najtraženijih. Najčešće se naručivala iz Budimpešte, a razlika u ceni je bila od 20 do 30 odsto. Trgovci su, međutim, mnogo više zarađivali.

“Kada pazarim u robnoj kući u Pešti, tražim da mi se overi račun zbog povraćaja poreza na dodatu vrednost”, priča nam jedan od trgovaca.

“Da bi dobio porez natrag, moram da pazarim iznad 170 evra. Račun overavam i na carini, da bi na graničnom prelazu u agenciji koja se bavi povraćajem PDV mogao da povratim novac od tog poreza. PDV u Mađarskoj iznosi 27 odsto, ali agencija uzima procenat, pa se taj povraćaj smanjuje. Ako se vratim u "Ikeinu" radnju sa tim računom i potvrdama, mogu da dobijem svih 27 odsto”, objašnjava on.

Računica pokazuje da jedan stočić za dnevnu sobu od 100 evra u Budimpešti dok dođe do Srbije poskupi na 120 evra. Trgovac zaradi više od 20 evra na tom stolu, jer mu se od poreza vrati 27 odsto, odnosno u ovom slučaju 27 evra. Ukupno njegova zarada je 47 evra. Od toga treba odbiti troškove prevoza i česta podmićivanja carinika da progledaju "kroz prste".

I u velikoj novobeogradskoj prodavnici, gde se prodaje "Ikeina" roba, nisu sigurni da li će nastaviti sa ovom robom ili ne. Za razliku od beogradskih, vlasnici radnja sa "Ikeinom" robom u drugim gradovima kažu da će se situacija razjasniti narednih meseci, ali računaju da se njihovim mušterijama ipak isplati da odvoje neki dinar više nego u Beogradu, jer bi im naručivanjem sa zvaničnog srpskog sajta "Ikee" ceh bio mnogo veći.

Otvaranjem robne kuće "Ikea" napravljene su razlike u cenama istih proizvoda pod ovim švedskim brendom. Tako, na primer, stočić za kafu dimenzija 90 puta 50 centimetara u novootvorenom objektu kod Bubanj potoka može da se kupi za 2.499 dinara. Isti stočić u radnji sa "Ikeinom" robom staje najmanje 2.800 dinara.

Luster "knapa" u robnoj kući je 2.499, dok za njega kod privatnika valja izdvojiti 2.800 dinara. Radna lampa je 600 dinara jeftinija u "Ikei" nego u malim radnjama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.