Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jun.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bašir napustio Južnoafričku Republiku uprkos sudskog naloga

Sudanski predsjednik Omar al Bašir napustio je Južnoafričku Republiku, izjavio je danas jedan sudanski ministar, uprkos nalogu suda iz Pretorije da ostane u zemlji zbog naloga za hapšenje.

Bašir, koji je prisustvovao samitu Afričke unije u Južnoafričkoj Republici, optužen je pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Visoki sud u Pretoriji danas treba da razmatra peticiju jedne organizacije za zaštitu ljudskih prava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << koja je željela da primora južnoafričke vlasti da uhapse Bašira i izruče ga MKS-u.

Južnoafrička Republika je potpisnica osnivačkog dokumenta MKS i obavezna je da postupa po njegovim nalozima za hapšenje.

Sudanski ministar za državna pitanja Jaser Jusef rekao je da je Bašir napustio Južnoafričku Republiku i da će sletjeti u Kartum, glavni grad Sudana, oko 18.30 sati po lokalnom vremenu.

Administracija južnoafričkog predsjednika Džejkoba Zume dala je imunitet Baširu i svim ostalim delegatima koji su prisustvovali samitu Afričke unije.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.