Zapaljena srpska kuća u centru Kline

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapaljena srpska kuća u centru Kline

U centru Kline noćas je zapaljena kuća Draga Konića, u kojoj u trenutku izbijanja požara nikog nije bilo. Marko Đurić apeluje na albanske političke činioce da ne koriste predizbornu kampanju u Pokrajini za upućivanje poruka mržnje i podsticanje napada na Srbe i njihovu imovinu.
Vest je za RTS potvrdio predsednik privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković, navodeći da je vlasnik kuće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ranije preminuo i da u kući u poslednje vreme niko ne živi.

Policijske i vatrogasne jedinice su izašle na teren i požar je ugašen oko tri sata posle ponoći.
Požar je uznemirio i uplašio porodicu Aleksandra i Vesne Pešić, koji sa četvoro dece žive u neposrednoj blizini zapaljene kuće, dodao je Šarković.
Naveo je da je to poruka povratnicima, a za njih nema mesta na Kosmetu i još jedan pritisak na Srbe. 
Dodao je i da je od poslednjeg paljenja kuće prošlo dve godine i da počinilac nije otkriven.
U Klini živi nekoliko desetina srpskih povratnika, a u njenoj okolini nekoliko stotina njih.
Đurić osudio napad 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio najnoviji napad na srpsku imovinu, koji, kako kaže, za cilj nesumnjivo ima zastrašivanje malobrojnih Srba koji su ostali da žive u tom gradu i okolnim selima.
"Svet treba da čuje da se dve decenije od okončanja sukoba na Kosovu i Metohiji srpske kuće i dalje pale i da pošast mržnje i ekstremizma u našoj južnoj pokrajini nije suzbijena", rekao je Đurić.
Jasno je, kako kaže, da ni u ovom kao ni u prethodnim slučajevima uništavanja srpske imovine u Klini nije došlo do samozapaljivanja.
Podsetio je da je u proteklih godinu dana samo na području opštine Klina zabeleženo desetak paljevina srpskih kuća i drugih napada na srpsku imovinu, što svedoči da nije reč o spontanim deliktima pojedinaca već o osmišljenom zločinačkom scenariju.
Ponovo je apelovao na sve albanske političke činioce da ne koriste predizbornu kampanju u Pokrajini za upućivanje poruka mržnje i podsticanje napada na Srbe i njihovu imovinu, jer su, kako navodi, mir i suživot od vitalnog interesa za budućnost oba naroda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVI UDAR NA SRBE POVRATNIKE, porodice u strahu: Zapaljena kuća Draga Konića u centru Kline!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2019

U centru Kline noćas je zapaljena je kuća Draga Konića, u kojoj u trenutku izbijanja požara nikog nije bilo...Vest je potvrdio predsednik privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković, navodeći da je vlasnik kuće ranije preminuo i da u kući u poslednje vreme niko ne živi...Policijske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Zapaljena kuća Srbinu iz Kline

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Sep.2019

U Klini je noćas nešto iza ponoći zapaljena kuća porodice Konić, objavio je portal Kosovo Onlajn..."Policijske i vatrogasne jedinice su izašle na teren i požar je ugašen oko 3 sata", potvrdio je za Kosovo Onlajn predsednik privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković..U neposrednoj blizini...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.