Žandarme je napala grupa Ljirima Jakupija

Izvor: Politika, 22.Jul.2009, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žandarme je napala grupa Ljirima Jakupija

Odbegli terorista zvani Nacista pokušao da isprovocira Žandarmeriju i izazove revolt albanaca sa juga centralne Srbije

Srpske službe bezbednosti usmerile su istragu terorističkih napada kod Bujanovca i u Preševu ka grupi poznatog teroriste Ljirima Jakupija zvanog Nacista, rodom iz Bujanovca, saznaje „Politika” iz pouzdanih izvora bliskih istrazi. Jakupi i članovi njegove grupe se, prema dostupnim informacijama, nalaze na Kosovu i Metohiji, u okolini Gnjilana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Postoje ozbilje informacije da su napadi delo Ljirima Jakupija. Nije za sada poznato da li je on direktno učestvovao ili je poslao članove svoje grupe da minobacačem gađaju Žandarmeriju i bace bombu na stambenu zgradu u Preševu – naglašava naš sagovornik.

Službe bezbednosti zadužene za rasvetljavanje poslednjih događaja u Kopnenoj zoni bezbednosti došle su i do podataka koji su mogući motivi terorističkih napada. Prve informacije govore da su članovi grupe Ljirima Jakupija hteli samo da naglase da su još aktivni, ali i da isprovociraju pripadnike Žandarmerije na neku širu akciju koja bi izazvala revolt albanskog stanovništva. Ipak, to su samo prve informacije koje će dalje biti proveravane.

U međuvremenu, srpska policija još nije zatražila pomoć misije Euleksa na Kosovu i Metohiji za otkrivanje počinilaca terorističkih napada u Bujanovcu i Preševu, kao što je to prošle nedelje najavio ministar policije Ivica Dačić. Karin Limdal, portparol Euleks policije, izjavila je juče za „Politiku” da su MUP Srbije i Euleks policija poslednji put kontaktirali 9. juna, kada je, posle napada na Žandarmeriju, zahtevano da se povećaju mere bezbednosti na administrativnoj liniji, sa strane Kosmeta. Iz MUP-a Srbije nismo dobili nikakav zvaničan odgovor o tome.

Za Ljirima Jakupija poslednji put čulo se u leto 2007. godine, kada je izbegao hapšenje od strane makedonske policije na Šar planini. U tadašnjoj akciji makedonskih specijalnih jedinica koja je trajala više od 10 sati, ubijeno je osam članova grupe Ljirima Jakupija, dok je 13 uhapšeno. Ta grupa terorista našla se u Makedoniji, nakon što je Jakupi, pod misterioznim okolnostima, prethodno pobegao iz zatvora „Dubrava” kod Istoka sa još šestoricom zatvorenika. Posle toga je uhapšeno desetak stražara, pod sumnjom da su im omogućili bekstvo.

Jakupi je rođen 1979. godine. Kao azilant u Nemačkoj je uspostavio kontakte sa pripadnicima albanske emigracije. Sredinom 1998. godine odazvao se pozivu ilegalne Vlade Kosova na čijem je čelu bio Bujar Bukoši i tajnim kanalima je stigao na Kosmet gde je postao dobrovoljac OVK, a „vatreno krštenje” imao je u borbama sa srpskim snagama bezbednosti na području Đakovice, pod komandom Ramuša Haradinaja.

Posle potpisivanja Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu (jun 1999. godine) Jakupi sa svojom grupom učestvuje u akcijama na području Gnjilana i Kosovske Kamenice. U februaru 2000. godine zajedno sa Šefketom Muslijuom radi na osnivanju Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB) koja će od 2001. do 2004. godine izvoditi oružane napade, kidnapovanja na području tri opštine juga Srbije. OVPMB koja je nastala uz podršku pripadnika Albanske nacionalne Armije, sredstva za nabavku oružja i eksploziva nabavljala je reketiranjem Albanaca sa juga Srbije koji su morali da daju od dve do pet hiljada evra.

Posle demobilizacije OVPBM otišao je na Kosovo, ali su ga međunarodne snage tamo uhapsile. Nakon puštanja iz pritvora, otišao je nakratko u Nemačku, ali se vratio u Makedoniju koju je sa svojom ekipom pokušao da destabilizuje. Krajem 2004. godine ranjen je u sukobu sa makedonskom policijom, posle čega odlazi na Kosovo gde je uhapšen.

On se od 2004. godine nalazi i na crnoj listi SAD, a početkom 2005. godine kao opasnom teroristi zabranjen mu je ulaz u sve zemlje Evropske unije.

Početkom 2007. godine Sudsko veće u Gnjilanu osudilo je Ljirima Jakupija na šest godina zatvora zbog kidnapovanja albanskih civila na Kosovu (septembar 2000). Jakupija je na višegodišnju kaznu zatvora u odsustvu osudio i Okružni sud u Vranju koji je za delo „terorizma osudio grupu Albanaca” na ukupno 55 godina zatvora.

Prema podacima srpskih bezbednosnih službi, Jakupi važi za „izuzetno sposobnog teroristu i najvećeg stručnjaka za eksploziv među albanskim ekstremistima”. Iako ima samo 30 godina, prema tvrdnjama našeg izvora, iza sebe već ima dvanaest godina terorističkog staža.

Dušan Telesković

[objavljeno: 23/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.