Zamenik tužioca traži kaznu za vladiku Amfilohija

Izvor: Blic, 20.Jul.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenik tužioca traži kaznu za vladiku Amfilohija

PODGORICA - Zamenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović zatražio je danas od prekršajnog suda u Podgorici da kazni mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija zbog govora mržnje.

Sudnicu su napustili pravni zastupnici mitropolita Amfilohija jer su odbijeni njihovi zahtevi da se suđenje odloži i izuzmu sudija i predsednik prekršajnog suda.

Suđenju nije pristustvovao mitropolit crnogorsko-primosrki Amfilohije zbog, kako je objašnjeno, ranije preuzetih obaveza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali sudu je dostavljena mitropolitova pisana izjava koju je sud okvalifikovao kao odbranu.

Suđenje je nastavljeno iznošenjem dokaza, a zamenik višeg tužioca je tražio da se mitropolit crnogorsko-primorski "kazni i osudi po zakonu", jer je na današnjem pretresu sprovedenim dokazima "utvrđeno da je izgovorio inkriminisane reči" koje "vređaju naconalna i verska osećanja građana, pripadnika drugih nacija i vera".

Mitropolit crnogorsko-primorski je tokom januara ove godine prokleo one koji se usude da sruše crkvu na Rumiji rečima: "Bog ga srušio i njega i njegovo potomstvo" i opomenuo poslanika Mehmeta Bardhija "da nije dobro da kao musliman podstiče bezumne ljude da urade isto ono što su uradili Turci kada su srušili crkvu na Rumiji".

Amfilohije je nazvao "pasjom i lažnom verom" one koji traže uklanjanje objekta postavljenog 2005. godine na vrh planine iznad Bara uz pomoć vojnih helikoptera i "čirgilicom" novi crnogorski pravopis Adnana Čirgića.

U pisanoj izjavi dostavljenoj sudu Amfilohije je naveo da su njegove reči izgovorene tokom januara ove godine "izraz brige i očinske ljubavi, a ne mržnje", da je kletva "sastavni deo proročko-biblijskog jezika i jezika crkve kroz vekove" i ocenio da se ovim suđenjem sudi "jeziku, veri i etici zakonodavaca Mojsija, Hrista

i celokupnog hrišćanskog jezičkog i moralnog predanja".

Mitropolitov advokat Vojislav Đurišić je po napuštanju suđenja ocenio da "ne postoje uslovi za suđenje" i naveo da prekršajni sud nije ispunio načelo javnosti, parvo na odbranu i na pravičnost.

Naveo je da je i pored velikog interesovanja javnosti, suđenju moglo da prisustvuje samo par novinara, ocenio da je advokatima uskraćena mogućnost da pruže odbranu jer u sudnici nije bilo uslova za iznošenje iste, zbog čega su tražili odlaganje suđenja.

Kada je sudija Larisa Begović odbila da odloži suđenje, zastupnici mitropolita su trazili njeno izuzeće, što je takođe odbijeno, zbog čega su advokati napustili suđenje.

Oni su i na prethodnom ročištu tražili izuzeće suduje, ali je taj zahtev odbijen.

Nastavak suđenja je zakazan za 12. septembar.

Povezane vesti: Nastavak suđenja mitropolitu Amfilohiju

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnogorsko tužilaštvo traži kaznu za mitropolita Amfilohija

Izvor: Blic, 20.Jul.2011

Zamenik Višeg državnog tužioca Crne Gore Veljko Rutović zatražio je danas da se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osudi i kazni zbog govora mržnje. Mitropolit nije prisustvovao suđenju..Na zvaničnom sajtu Mitropolije je odgovor tužilaštvu na pokretanje postupka u kome su osim istorijskih...

Nastavak na Blic...

ADVOKATI MITROPOLITA AMFILOHIJA NAPUSTILI SUDNICU

Izvor: Kurir, 20.Jul.2011

PODGORICA - Zamenik višeg državnog tužioca Veljko Rutović zatražio je danas od prekršajnog suda u Podgorici da kazni mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija zbog govora mržnje...Sudnicu su napustili pravni zastupnici mitropolita Amfilohija jer su odbijeni njihovi zahtevi da se suđenje odloži...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.