Izvor: Blic, 20.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za lažni remont 600 vagona naplatili oko 12 miliona evra

Sindikalno radnički pokret (SRP) smederevskog remontera železničkih vagona fabrike "Želvoz" po drugi put je podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih u toj fabrici i Javnom preduzeću "Železnice Srbije" , optužujujući ih za zloupotrebe tokom projekata rekonstrukcije 1.000 vagona.



Kako tvrdi ovaj sindikat, državni budžet u ovom poslu navodno je oštećen za oko 12 miliona evra!

Tako afera oko opravke 1.000 vagona ponovo potresa "Želvoz", tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle završenog posla i u času kada se iščekuje dolazak novog vlasnika, rumunskog konzorcijuma "Remar- Grampet" koji je kupio fabriku pre dvadesetak dana za 1,15 miliona evra.

U krivičnoj prijavi SRP-a, pored ostalih, nalaze se i imena generalnog direktora "Železnica Srbije" Milanka Šarančića, kao i bivšeg direktora "Želvoza" Dragomira Čohadžića.

- Železnica i "Želvoz" su 2005. godine zaključili ugovor o opravci vagona po hitnom postupku, bez tendera, iako je Zakon o javnim nabavkama već bio na snazi. U posao se uključio i "Šinvoz" iz Zrenjanina preko koga je nabavljan repromaterijal. Umesto 1.000, remontovano je samo 369 vagona, što prema fakturama koje postoje iznosi 400 miliona dinara. "Želvozu" je, međutim, plaćeno 1,3 milijarde dinara. U tom "trojnom paktu" neko je uzeo razliku - tvrdi Slavko Nikolić, potpredsednik Sindikalno-radničkog pokreta.

Krivčna prijava s istim navodima predata je pre godinu dana i smederevskom tužilaštvu, ali se još ne zna da li će se istraga voditi ili ne.

SRP je sada istu prijavu uputio i na adresu Republičkog tužilaštva, ali i Savetu za borbu protiv korupcije.

- Privatizacija je način da se prikrije ova pljačka u kojoj je država oštećena za veliku sumu novca. Tražimo od Vlade Srbije da naloži da se ispita šta je s tim novcem i da se proveri zakonitost postupka privatizacije - navodi Slavko Nikolić.

"Remar -Grampet" će "Želvoz" preuzeti zvanično tek krajem februara, kada se okonča registracija novog društva i završi upis akcija manjinskih akcionara. SRP, međutim, zahteva od Agencije za privatizaciju da se preuzimanje fabrike zamrzne dok se ne ispitaju tvrdnje ovog sindikata . Takođe, najavljuje i da će protestima sačekati nove vlasnike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.