Vođe zemunskog klana  imale cilj da zavade političare

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vođe zemunskog klana imale cilj da zavade političare



BEOGRAD - Činjenica da je zemunski klan imao znatan uticaj na političku, izvršnu, sudsku vlast i medije, kao i da je uspostavio monopol u sferi kriminala, svrstava ga u najopasniji vid organizovanog kriminala koji se pojavio u Srbiji, navodi se, između ostalog, u presudi koju je juče potpisao sudija Milimir Lukić.

Presuda protiv Milorada Ulemeka Legije i još 32 pripadnika zemunskog klana, osuđenih na ukupno 465 godina zatvora zbog zločinačkog udruživanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubistava, otmica i dva teroristička napada, juče je poslata okrivljenima i njihovim braniocima, kao i tužilaštvu. Rok za žalbe je 15 dana od prijema presude koja ima 1.003 stranice.

- O izrazitim političkim motivima i ciljevima kriminalne organizacije i njenih vođa najubedljivije svedoči to da su vođe naredile bacanje dve bombe na sedište DSS-a u Beogradu i miniranje preduzeće „Difens roud" - navodi se u presudi. U presudi se objašnjava da je bacanje bombi na DSS imalo za cilj izazivanje razdora između političarima tako što bi predstavnicima DSS-a govorili da iza napada stoji DS i Ljubiša Buha. Miniranje Buhinog preduzeća, kako je sud utvrdio, „imalo je za cilj da Vladi Srbije demonstriraju odlučnost i snagu svoje kriminalne moći i da mogućeg svedoka saradnika Ljubišu Buhu finansijski unište i time ućutkaju". Navodi se da su Ulemek i Spasojević bili svesni da je Vlada Srbije krenula u obračun sa organizovanim kriminalom i da se Buha nudi da bude svedok saradnik.

Osim toga, citiraju se svedočenja četvorice svedoka saradnika Buhe, Zorana Vukojevića Vuka, Miladina Suvajdžića i Dejana Milenkovića Bagzija koji govore o susretima Dušana Spasojevića sa pojedinim političarima, pre svega Vojislavom Šešeljem i Borislavom Mikelićem.

- Zoran Vukojević (ubijeni svedok saradnik) od Spasojevića je čuo da je ovaj odlazio kod Šešelja. Spasojević mu je takođe pričao da je početkom 2003. bio kod Šešelja, gde mu je dao 10.000 evra. Šešelj ga je pitao da li je to za stranku ili za njega lično, pa mu je Spasojević odgovorio da je to za njegovu decu. Spasojević je imitirao Šešelja kako je te pare brzo smotao. Spasojević je govorio za Šešelja da ima dosta naroda iza sebe i da može da organizuje demonstracije koje bi srušile vladu. To govori da je Spasojević bio protiv postojeće vlasti i vlade zato što je bio uhapšen 2001 - navodi se u presudi.

U presudi se konstatuje kroz iskaze svedoka saradnika da je Spasojević sarađivao i sa tadašnjim zamenikom direktora BIA Miloradom Bracanovićem, nekadašnjim zamenikom državnog tužioca Milanom Sarajlićem i osuđenim inspektorom Slobodanom Pažinom.

Za prvooptuženog Ulemeka se navodi da je „svoje ljudske sposobnosti i potencijale, kao i društveni položaj koji je imao, stavio u službu i funkciju organizovanog kriminala, čime je za sebe stekao nekontrolisanu vaninstitucionalnu moć, a potom i veliki novac od izvršenih otmica". Navodi se u presudi da je Spasojević organizovao kriminalnu grupu, ali da ona postaje tako moćna kada se Ulemek pridružuje.

- Sud je utvrdio da je na nemilosrdan i brutalan način održavana disciplina i uspostavljeni hijerarhijski odnos među članovima ove kriminalne grupe - navodi se u presudi.

Povodom ubistava u presudi se konstatuje da su sva, osim ubistava Todora Gardaševića i Branislava Lainovića, počinjena sa više oružja. Zaključuje se da to nedvosmisleno ukazaju da se radi o organizovanoj i planiranoj akciji više osoba.

U presudi se analiziraju odbrane optuženih, pa se tako navodi da je Ulemekova „neiskrena i neuverljiva, kao i da su delovi odbrane kontradiktorni sami sebi". Ističe se da su tvrdnje Ulemeka da nije imao saznanja da Spasojević planira bilo koje krivično delo i da je osnov njihovog druženja prijateljstvo, kao i da je Spasojević zaradio novac švercujući 600 kilograma kokaina za državu, suprotstavljeni sami sebi i nelogični.

- Ukoliko prihvatimo da optuženi Ulemek nije imao saznanja da Dušan Spasojević planira izvršenje bilo kojeg krivičnog dela, onda nije logično da prihvatimo da Spasojević prodaje tako velike količine narkotika i da one budu poverene „amateru" u tom poslu, kako ga je optuženi Ulemek predstavio u svojoj odbrani pred sudom - zaključuje se u presudi.

Navodi se da iskaze svedka saradnika potvrđuju materijalni tragovi i rezultati brojnih veštačenja i iskazi saslušanih svedoka i oštećenih - objašnjava se u presudi.

Kazne

Milorad Ulemek 40*, Aleksandar Simović 35, Miloš Simović 40, Vladimir Milisavljević 40, Sretko Kalinić 40, Nikola Bajić 35, Milan Glišović 32, Đorđe Slavković 35, Milan Jurišić Juriško 34, Milan Jurišić Jure 20, Dušan Krsmanović 20 Dalibor Nišavić 9 godina i 5 meseci, Selman Hamidović 10, Milomira Kaličanin 10, Slobodan Pažin 7 godina i 5 meseci, Darko Milićević 13, Saša Petrović 5, Dragan Miladinović 5, Slobodan Kovčić 4, Bojan Dolić 4,5, Darko Milić 5, Milan Drča 5, Srećko Trajković 4,5, Milan Jovanović 5, Toni Gavrić 3, Predrag Maletić 3.

* ime prezime i broj godina zatvora

Zločini utvrđeni presudom

Ubistva

Branislava Lainovića

Zorana Uskokovića i Miloša Stevanovića

Todora Gardaševića

Srđana Ljujića

Velibora Iličića

Željka Bodiša

Ivice Nikolića i pokušaj ubistva Ljubiše Buhe

Sredoja i Zorana Šljukića

Jovana Guzijana i Rada Cvetića

Ivice Jovanovića

Željka Škrbe i Nenada Batoćanina

Gorana Trajkovića

Aleksandra Ristića

Otmice

Vuka Bajruševića

Suvada Musića

Milije Babovića

Otmica i ubistvo

Slobodana Radosavljevića

Terorizam

Miniranje preduzeća Ljubiše

Buhe „Difens roud"

Bacanje ručnih bombi

na sedište

DSS-a u Beogradu

Uticaj na medije

- Imajući u vidu da se optuženi Ulemek

izjasnio u svojoj odbrani da je direktor lista '’Identitet’’ bio njegov kum Srđan Mijailović, to i ova okolnost, pored ostalih, optuženog Ulemeka dovodi u vezu sa člancima koji su izlazili u tom listu u ime Ljiljane Buhe, a u cilju diskreditacije Ljubiše Buhe kao svedoka - navodi

se u presudi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.