Vekarić: Počinje istraga o medijskom huškanju na zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Počinje istraga o medijskom huškanju na zločine

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otvoriće preliminarnu istragu u mogućoj ulozi medija u podstrekavanju na ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji tokom 1990-ih, rekao je danas Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva.

"Sakupićemo podatke koji bi mogli da dovedu do otvaranja prave istrage", o tome da li su novinari podstrekavali da se počine zločini u Bosni i u Hrvatskoj, rekao je Bruno Vekarić agenciji AFP.

Današnji beogradski mediji su javili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o pokretanju istrage koja bi uključivala neke od vodećih novinarskih kuća i tekstove njihovih ratnih izveštača sa početka devedesetih godina prošlog veka.

Za sada se Tužilaštvo koncentriše na dva slučaja - masakr 200 Hrvata koji su počinili Srbi u Vukovaru, 1991. godine i ubistvo 25 muslimana u Zvorniku 1992. godine, rekao je Vekarić. On nije pominjao nijedno konkretno ime na koje bi istraga bila usmerena.

Istraga je motivisana "izjavom jednog svedoka" tokom suđenja srpskimvojnicima koji su optuženi da su počinili masakr 200 Hrvata na farmi u Vukovaru, dodao je on. Prema njemu jedan svedok je rekao pred sudom da je "učestvovao" u zločinima zato što su ga iritirali izveštaji štampe o događajima u Vukovaru.

"Mi smo čuli slične izjave od raznik drugih osumnjičenih" tokom suđenja pripadnicima srpskih paravojnih formacija optuženih da su učestvovali u ubistvu 25 bosanskih muslimana u Zvorniku, dodao je Vekarić.

Službe tužilaštva će pokušati da utvrdi veze koje bi mogle da postoje između onoga što je javljano u štampi u to vreme i onoga što se događalo u Vukovaru i u Zvorniku.

Kako navodi AFP veliki broj srpskih medija bili su verni režimu predsednika Slobodana Miloševića tokom 1990-ih, i nisu pokazivali distancu niti dovoljnu nezavisnost pri izveštavanju o događajima iz tog vremena. Ako bi se otvorila zvanična istraga, naglašava francuska agencija, to bi bila prva istraga tog tipa na teritoriji bivše Jugoslavije o ulozi medija u ratovima iz devedesetih.

Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo je u martu 13 optuženih za ratni zločin u Vukovaru na kazne do 20 godina zatvora a trojica Srba osuđeni su prošle godine za ubistva počinjena u Zvorniku, podseća AFP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinari sumnjivi zbog zločina u Vukovaru

Izvor: Politika, 09.Jun.2009

Tužilaštvo za ratne zločine pokušava da dokaže vezu između uzroka – ratnohuškačkog izveštavanja i posledice – ratnih zločina ..Iako se već dve decenije govori o neslavnoj ulozi pojedinih medija tokom raspada bivše Jugoslavije i ratnih zločina počinjenih u to vreme, najava da se tom...

Nastavak na Politika...

Tužilaštvo istražuje rad novinara!

Izvor: Kurir, 09.Jun.2009

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je istragu protiv ratnih reportera s prostora bivše Jugoslavije za koje se sumnja da su huškali na rat i zločine, odnosno da su učestvovali u ratnim zločinima u Vukovaru i Zvorniku. Konkretno, ispituje se rad novinara, pre svega RTS, ali i hrvatskih...

Nastavak na Kurir...

Vekarić: Ozbiljna analiza o mogućoj odgovornosti medija

Izvor: EMportal, 09.Jun.2009

Tužilaštvo za ratne zločine ozbiljno analizira eventualnu odgovornost pojedinih medija tokom ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je danas portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.