Izvor: B92, 15.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvesti sporazum o priznanju krivice

Leskovac -- Primenom sporazuma o priznanju krivice optuženog, u Srbiji će doći do znatnog smanjenja broja sudskih sporova.

To će smanjiti i trošenja vremena i novca, ocenili su u Leskovcu učesnici seminara za sudije, tužioce i advokate. Predavači iz pravosudnih institucija SAD predstavili su prednosti sporazuma o priznanju krivice, koji je prvi put u svetu primenjen u toj zemlji pre mnogo decenija, a kasnije preuzet i prilagođen krivičnim zakonodavstvima u svim evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << državama.

"Broj sudskih predmeta u SAD godišnje se smanji za oko 90 odsto zahvaljujući Sporazumu o priznanju krivice. Jer, naš sistem bi potpuno propao da nemamo ovo sredstvo na raspolaganju i da ga ne koristimo na praveden način", rekao je Beti pravni savetnik Ministarstva pravde SAD Sem Nazaro.

Direktor Pravosudnog centra Nenad Vujić precizirao je u izjavi za Betu da je instituicija Sporazuma o krivici predviđena novim Zakonom o krivičnom postupku, koji je usvojen juna 2006, a trebalo bi da počne da se primenjuje u junu ove godine.

"Za razliku od Amerike, gde se sporazum može sklopiti za bilo koje krivično delo, u Srbiji je to moguće samo za krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvorom do 10 godina", rekao je Vujić i dodao da je američki model prilagođen domaćem zakonodavstvu i kaznenoj politici.

Srpski model sporazuma razlikovaće se od američkog i po tome što će i žrtva učestvovati u Sporazumu, ali je izvesno da će onome ko prizna krivicu, kazna biti ublažena kao i u američkom pravosuđu, rečeno je na seminaru.

Seminar o Sporazumu priznanja krivice održan je juče u Nišu, a posle Leskovca predviđena je obuka i za kragujevačke i beogradske sudije, tužioce i advokate.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.