Uskoro bez listi čekanja na ortopedske i operacije katarakte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro bez listi čekanja na ortopedske i operacije katarakte

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da bi do kraja godine najveći deo lista čekanja za ortopedske i operacije katarakte trebalo da bude ukinut, a druge liste da budu drastično smanjene.

Lončar je na skupu u Klubu poslanika u Beogradu rekao da je u sistemu zdravstva, po prvi put, urađena najdetaljnija analiza lista čekanja.

"Uzeli smo u obzir sve parametre koje utiču na listu čekanja, od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << soba, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala - svega što je neophodno da bi dobili jednu pravu analizu", rekao je Lončar.

Zaključak je, naveo je ministar, da u najvećem delu bolnica u unutrašnjosti Srbije ne bi trebalo da postoje liste čekanja, kada je reč o ortopedskim i operacijama katarakte.

Broj tih operacija bi, kako je istakao, u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto.

"Na nama je da nabavimo dodatne količine materijala i stvari koje su neophodne za te operacije. Uz bolju organizaciju i neke sitnice koje trebamo da nabavimo, mislim da ćemo za 80 odsto povećati broj tih operacija, što bi značilo da u većini bolnica u unutrašnjosti zemlje za te operacije ne bude lista čekanja, a da u većim bolnicama one budu znatno smanjene", rekao je Lončar.

On je kazao da je nemoguće da ne postoje liste čekanja u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu.

Lončar je pojasnio da je svaka bolnica dobila napismeno šta i koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

"Na nedeljnom nivou ćemo pratiti kako se to odvija i kako teče plan koji smo zamislili da uradimo", dodao je ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar zdravlja najavljuje: Za dve vrste operacija više NEĆE BITI LISTA ČEKANJA

Izvor: Blic, 21.Jan.2019

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da bi do kraja godine najveći deo lista čekanja za ortopedske i operacije katarakte trebalo da bude ukinut, a druge liste da budu drastično smanjene.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.