Ukidanje pritvora Kljajeviću i Pjevčeviću opasan presedan

Izvor: Blic, 03.Avg.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanje pritvora Kljajeviću i Pjevčeviću opasan presedan

Odluka Vrhovnog suda Srbije o ukidanju pritvora optuženima Sekuli Pjevčeviću, Jelici Živković i Goranu Kljajeviću je pogrešna i predstavlja opasan presedan. Ovakvim odlukama se dezavuiše rad ne samo tužilaštva, već i policije, istražnih sudija, a u velikoj meri i Veća pred kojim se vodi glavni pretres. Voleo bih da grešim, ali mi se čini da će zbog ovakve odluke nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu u velikoj meri biti otežan- kaže u intervjuu za "Blic nedelje" specijalni tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miljko Radisavljević.



Mnogi će biti iznenenađeni ovakvom vašom reakcijom i javno izrečenim ocenama?

- Poznato je da do sada nisam komentarisao ni jednu odluku suda donetu u krivičnim postupcima pokrenutim od strane Specijalnog tužilaštva, ali ovaj slučaj navodi me da učinim izuzetak. Razlog tome je i što ne postoji adekvatno pravno sredstva koje bi omogućilo prispitivanje sporne odluke koja otvara previše spornih pitanja.



Na šta konkretno mislite?

- Da li je u ovom trenutku pred bilo kojim sudom u Srbiji u toku krivični postupak zbog krivičnih dela korupcije, zloupotreba, koji po broju okrivljenih, visini pribavljene imovinske koristi, pričinjenoj šteti, povezanosti aktera iz različitih struktura društva, ulogama, složenim i brojnim aktivnostima koje su imale za zajednički cilj pribavljanje imovinske koristi, koji se može porediti sa ovde pominjanim postupkom?



Da li se time šalje poruka da su krivična dela korupcije postala društveno manje opasna?


A Srbija je upravo nakon pokretanja ovog krivičnog postupka u velikoj meri popravila rejting na listi država u kojima je prisutan problem korupcije.



Javnnost interesuje i dokel se stiglo u rasvtljavanju ubistva Slavka Ćuruvije?

Do sada prikupljeni dokazi još nisu dovoljni da bi Specijalno tužilaštvo moglo da podnese zahtev za sprovođenje istrage zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Nadam se da ćemo s novim kadrovima u bezbednosnim strukturama biti u prilici da napravimo odlučujući, ali i najteži korak -otkrivanje počinilaca ovog krivičnog dela .



Nadanja da će zločince ubrzo stići ruka pravde podgrevala su i obećanja iz vaše kuće?

- Možda su neka obećanja u vreme preuzimanja predmeta i nakon toga olako data. Ubistvo Ćuruvije je jedan od najznačajnijih događaja kojim se Specijalno tužilaštvo bavilo i bavi. Aktivnosti koje smo dosad preduzeli imale su dva cilja. Prvo, da kroz istražne radnje obezbedimo relevantne dokaze za krivični postupak koji može da bude pokrenut nakon otkrivanja učinilaca krivičnog dela. Drugo, da se istražnim radnjama olakša policiji posao na otkrivanju nepoznatih učinilaca, što je primaran zadatak. Onim što je da sada ostvareno na ovom drugom planu nismo zadovoljni, kao ni celokupna javnost.



Rusija je odbila da Srbiji izruči Stanka Subotića. Da li biste pristali na predlog advokata da njihov klijent dođe ovde, ali da mu se uz kauciju dozvoli da se brani sa slobode?

- Takav predlog u ovom trenutku ne postoji i o jednoj hipotetičkoj situaciji ne želim da se izjašnjavam i prejudiciram stav tužilaštva. Podsetiću da je protiv optuženog Subotića pritvor određen po više osnova, a ne samo zbog opasnosti od bekstva. Zbog toga je sud odbijao predloge za određivanje jemstva koji su do sada podnošeni. Sigurno je da tužilaštvo i u postupanju u predmetu protiv Subotića i drugih neće praviti bilo kakve izuzetke niti odstupati od svojih stavova.



Do sada su procesuirane tri grupe koje se bavile krijumčarenjem cigareta. Hoće li biti krivičnih postupaka i protiv drugih kriminalnih grupa koje su pominju u policijskom izveštaju "Mreža"?


- Policija prikuplja podatke i obaveštenja i o aktivnostima drugih lica koja su učestvovala u ovim ilegalnim poslovima. Da li će biti novih postupaka, zavisi isključivo od kvaliteta prikupljenih dokaza. Treba imati u vidu da se radi u krajnje otežanim uslovima, jer je reč o događajima od pre desetak i više godina.



Specijalno tužilaštvo je iniciralo postupke protiv zamenika republičkog tužioca Milorada Cvijovića i bivšeg beogradskog okružnog tužioca Radeta Terzića, ali su oba prebačena u nadležnost redovnog suda, odnosno tužilaštva. Ostao je utisak da su oba postupka vođena pod nečijim pritiskom.

- Oba postupka su pokrenuta pre mog stupanja na ovu dužnost i ne mogu da komentarišem utiske o kojim govorite. Pomenuti postupci se nisu na istovetan način našli u nadležnosti redovnih pravosudnih organa. U postupku protiv Cvijovića, Posebno odeljenje (Specijalni sud) se oglasilo nenadležnim za postupanje po optužnici Specijalnog tužilaštva. Za razliku od toga, u slučaju Terzić, odlukom Specijalnog tužilaštva predmet je ustupljen nadležnom "redovnom" tužilaštvu. Odluka u predmetu Terzić je jedna od prvih koju sam morao da donesem kao specijalni tužilac. Kada su analizirani dokazi do kojih smo došli tokom istrage, zaključeno je da polazna teza o Terziću, kao članu "zemunskog klana" nije potvrđena. Uvažavajući takvu činjeničnu realnost, doneta je jedina moguća odluka. Da nismo tako postupili, siguran sam da bi to učinio sud.

Zakon o oduzimanju imovine

Otvorili ste više frontova protiv organizovanog kriminala. Koji oblici ovog zla su najrašireniji u Srbiji?

- Sudeći po krivičnim postupcima koje smo pokrenuli, najzastupljenija su krivična dela koja se odnose na proizvodnju i prodaju narkotika, kao i ona protiv službene dužnosti i privrede.Jedna od osnovnih karakteristika organizovanog kriminala je vršenje krivičnih dela koja obezbeđuju sticanje velike imovinske koristi-bogatstva. zato je izuzetno važno da se u ovim postupcima izriču mere oduzimanje imovinske koristi i da se što pre donese Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Predmet o ubistvu premijera

Posle prvostepene presude za atentat na premijera Đinđića, Specijalno tužilaštvo je formiralo neku vrstu dosijea o političkoj pozadini ovog zločina. Da li ste u međuvremenu došli do nekog podatka ili činjenici koji bi otvorile mogućnost za pokretanje krivičnog postupka protiv novih lica?

- Više puta sam odgovarao na ovo pitanje i sada ističem da se tužilaštvo neće baviti političkom pozadinom bilo kog događaja, pa ni pomenutog. Takve ocene trebalo bi da daju istoričari, politikolozi i drugi. Tužilaštvo interesuju krivično-pravni aspekti tog događaja. Postupak koji je pokrenut povodom atentata na premijera dr Zorana Đinđića još nije pravosnažno okončan. Treba sačekati odluku Vrhovnog suda Srbije i videti koje će činjenice nakon toga biti pravosnažno utvrđene. Tek potom možemo razmatrati da li ima drugih događaja, segmenata samog atentata ili aktivnosti pojedinaca, koje nisu krivično-pravno u potpunosti razjašnjene.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radisavljević: Opasan presedan

Izvor: B92, 03.Avg.2008

Beograd -- Odluka o ukidanju pritvora pripadnicima "stečajne mafije" je opasan presedan, smatra specijalni tužilac za organizovani kriminal... Miljko Radisavljević je, komentarišući odluku Vrhovnog suda o ukidanju pritvora optuženima Sekuli Pjevčeviću, Jelici Živković i Goranu Kljajeviću,...

Nastavak na B92...

Radisavljević:Ukidanje pritvora opasan presedan

Izvor: Kurir, 03.Avg.2008

BEOGRAD, 3. avgusta (Tanjug) - Specijalni tužilac Miljko Radisavljević izjavio je da je odluka Vrhovnog suda Srbije o ukidanju pritvora optuženima Sekuli Pjevčeviću, Jelici Živković i Goranu Kljajeviću pogrešna i predstavlja opasan presedan.

Nastavak na Kurir...

Sudske odluke se moraju poštovati

Izvor: RTS, 03.Avg.2008

Vrhovni sud Srbije ukinuo je pritvor optuženima za udruživanje u takozvanu stečajnu mafiju, Goranu Kljajeviću bivšem predsedniku trgovinskog suda, Sekuli Pjevčeviću direktoru KEB banke i Jelici Živković, bivšoj direktorki Poštanske štedionice. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.