Uhapšeno 150 ljudi, Interpolova poternica za Filipom Koraćem

Izvor: RTS, 11.Jan.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 150 ljudi, Interpolova poternica za Filipom Koraćem

U velikoj akciji policije uhapšeno 150 osoba osumnjičenih za najteža krivična dela, izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Naveo je da je danas raspisana crvena Interpolova poternica za Filipom Koraćem, koji je, kako pišu mediji, vođa kotorskog "škaljarskog klana". Ministarka pravde Nela Kuburović najavila pooštravanje kaznene politike.
Stefanović je, na vanrednoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za medije sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, rekao da je policija izvela preventivnu akciju i da je poseban naglasak stavljen na suzbijanje najtežih oblika kriminala, odnosno osobe koje se sumnjiče za ubistva, pokušaje ubistva i trgovinu narkoticima.

"Nije lako naći dokaze, ali država će se potruditi da prikupi materijalne dokaze da ovi slučajevi dobiju i svoj sudski epilog. Pretresi i dalje traju", naveo je Stefanović.
Rekao je da će država tu akciju sprovoditi redovno, tojest da neće stati na tome kada je reč o onima koji se bave najtežim krivičnim delima, trgovinom narkoticima kojom finansiraju dalje učešće u organizovanom kriminalu.
Takođe, poseban udarac će biti zadat i svima koji se bave nasiljem, koji se sumnjiče za ubistva, pokušaje ubistva i nanošenje teških telesnih povreda.
"Stalna akcija će biti da se ne bi dozvolilo da ti ljudi budu mirni i da se na bilo koji način osećaju bezbedni. MUP i Ministarstvo pravde će sutra na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti predsedniku Srbije, predsednici Vlade i Vladi izmene i dopune različitih zakona koji će omogućiti efikasniju borbu sa kriminalom i pooštravanje sankcija za određena krivična dela", naveo je Stefanović.
Kada se sutra predsednik Srbije i drugi članovi Saveta budu usaglasili sa tim biće izneto više detalja, dodao je Stefanović.
"Uhapsićemo sve, briga me koji je klan u pitanju"
Ministar je naveo da je policija u toku 2018. godine rasvetlila 80 odsto svih ubistava na teritoriji Srbije, i dodao da je današnja akcija još jedna poruka svima koji se bave organizovanim kriminalom da to neće moći da čine u Srbiji.
"Srbija neće biti mesto za klanove ni iz Crne Gore ni iz Bosne i zbog toga je važan je saradnja sa drugim policijama u regionu", poručio je Stefanović.
Rekao je i da su besmislene teorije o tome da protivnici "škaljarskog klana" neće završiti iza rešetaka, jer imaju jake veze u policiji.
Kaže da su mnogi iza rešetaka, ili u Crnoj Gori, ili u Srbiji ili u Evropi, i da se više hapse pripadnici "škaljarskog klana", jer je njegovih pripadnika i više, a i njihovo delovanje je samim tim intenzivnije.
"Mene je baš briga koji je klan. Pohapsićemo sve kriminalce, niko nije zaštićen", poručio je minsitar.
Istakao je da država jednako goni sve, iz "škaljarskog" i "kavačkog", ali i iz drugih klanova, i da je uhapšeno mnogo ljudi.
"U ovom trenutku 'škaljarski' je intenzivniji na teritoriji Srbije, ali ja neću nijedan klan, ili nekoga ko ugrožava bezbednost, hoćemo da uhapsimo svakog", naveo je ministar.
Takođe je pozvao svakog ko ima bilo kakva saznanja da to podeli sa policijom, ali je dodao da se to nije dogodilo i da svi samo nešto pričaju.
Poručio je da želi ozbiljniju i oštriju borbu protiv kriminala i da policija postigne najbolje rezultate u Evropi, i dodao da je za to potrebna i podrška društva i medija.
"Još traje istraga o napadu na novinara Jovanovića"
Stefanović je rekao da je u toku istraga u vezi sa motivima napada na novinara portala Žig-Info Milana Jovanovića iz Grocke i da nadležni organi nisu prestali s istražnim radnjama.
Napomenuo je da nadležni organi ne mogu da se izjašnjavaju o istrazi, uprkos tome što postoje neke sumnje, jer žele da imaju materijalne dokaze i da budu potpuno sigurni, kao što su imali dokaze za tri izvršioca koje je policija u rekordnom roku pronašla.
Ministar je, međutim, napomenuo da moraju da budu sigurni i ko stoji iza dva izvršioca i jednog nalogodavca.
"Nije dovoljno što neko misli ovo ili ono. Postoje različiti tragovi koji o tome govore. Hoćemo da budemo sigurni da smo na pravom tragu pre nego što se preduzme neka ozbiljnija akcija. Ali, ni u jednom trenutku država nije prestala da radi istragu u ovom slučaju", rekao je Stefanović i dodao da se na ovom slučaju radi veoma posvećeno.
Podsetio je da su prvo otkrivene osobe koje su ušle u stan novinara iz Grocke, da su uhapšeni kriminalci koji su pokušali da obiju stan i da su priznali izvršenje tog krivičnog dela, dakle u rukama su policije i tužilaštva.
Kuburović: Sledi pooštravanje kaznene politike
Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je da će sutra na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost predložiti reformske korake kako bi se poboljšala blaga kaznena politika.
"Analiza je pokazala da, iako smo pokušali da Krivičnim zakonikom propišemo visoke kazne za određena krivična dela, sudovi su u velikom broju i u većini slučajeva davali uslovne osude za nasilničko ponašanje ili za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojne droge. Gotovo 60 odsto osuđenih lica dobilo je uslovne osude", navela je ministarka.
To, kako je dodala, pokazuje da treba menjati Krivični zakonik i preispitati krivična dela i propisane kazne. Smatra da treba uticati da se promeni kaznena politika, kojom se može delovati preventivno.
Prema njenim rečima, MUP i Ministarstvo pravde su radili na reformi krivično-pravne zaštite, što pokazuje i poboljšanje opreme, obuke policijskih službenika, policije i tužilaštva, kao i akcija kakva je danas sprovedena.
"Imamo veliki borj krivičnih prijava koje ne prati veliki broj optužnica, a veliki broj optužnica se ne završi osuđujućim presudama. Upravo sve ove reforme treba da dovedu da imamo odgovarajući broj optužnica koje će se završiti osuđujućim presudama", istakla je ministarka pravde.
Na pitanje novinara kada bi izmene Krivičnog zakonika mogle da zažive u praksi, ako bi se svi subjekti složili, Stefanović je rekao da bi, ako bi sve išlo kako treba, bilo realno da se za tridesetak dana dođe do nacrta koji bi bio upućen Vladi.
"Ne mogu precizno da kažem... Trudiću se da građani na to ne čekaju mesecima i mesecima", poručio je Stefanović, dodavši da će sutra na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost izneti neke nove ideje do kojih je došao MUP.
Istakao je da je važno da svi društveni subjekti učestvuju u tome, jer je to važno za društvo. "To ne treba ni meni, ni predsedniku Vučiću, ni Neli Kuburović lično, ali nam treba za zemlju i zato hoćemo podršku svih", zaključio je Stefanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raspisana CRVENA INTERPOLOVA POTERNICA za Filipom Koraćem!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2019

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je danas raspisana crvena Interpolova poternica za Filipom Koraćem...On je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ministarkom pravde Nelom Kuburović rekao da je Korać optužen za neka od najtežih krivičnih dela u našoj zemlji...Korać...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.