U Staroj Pazovi počinje gradnja 169 stanova za izbegličke porodice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2018, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Staroj Pazovi počinje gradnja 169 stanova za izbegličke porodice

Kamen temeljac za izgradnju 169 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova položen je danas u Fruškogorskoj ulici u Staroj Pazovi, a rok za završetak je jul 2019.

Finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova u okviru potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za Savet Evrope >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u vrednosti od 3,9 miliona evra i delom iz budžeta opštine Stara Pazova u iznosu od 55 miliona dinara.

Prema rečima nadležnih, gradnjom stanova dobiće se sedam lamela ukupne površine preko 11.500 metara kvadratnih , a rok za završetak gradnje je juli mesec sledeće godine.

Polaganju kamena temeljca su prisustvovali prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, državni sekretar u Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević i predstavnici OEBS-a, UNHCR-a i ambasade Nemačke.

Stanovi će se graditi u sedam stambenih lamela ukupne površine 11.654 metara kvadratnih.

Izvođači radova su Zlatibor Gradnja Beograd i Kej iz Valjeva.

Finansijska sredstva za izgradnju tih stanova su obezbeđena delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Banka za Savet Evrope u vrednosti od 3,9 miliona evra i delom iz budžeta opštine Stara Pazova u iznosu od 55 miliona dinara.

Fabrici je rekao da današnje polaganje kamena temeljca predstavlja početak novog života za brojne porodice, tako da to nije samo pravljenje stambenih zgrada.

Te porodice su, kako kaže, čekale dugo da dođu do svog doma, još od strašnog rata devedesetih godina prošlog veka.

"Moja direktna poruka porodicama koje će biti stambeno zbrinute je da je EU vaš partner u pronalaženju rešenja za vaše stambeno pitanje. EU je ubedljivo najveći donator koji je podržao inicijativu za stambeno zbrinjavanje izbeglica", rekao je Fabrici.

Kaže da je EU obezbedila 232 miliona evra za izgradnju stanova i da se očekuje da će do kraja 2021. biti završen taj posao.

On je rekao da je do sada izgrađeno i predato više od 2.000 stambenih jedinica i da će do kraja godine biti napravljeno još 1.800, tako da će ukupno biti oko 3.800 stambeniih jedinica.

Ambasador Skot je rekao da je regionalni program za stanovanje od 2012. godine obezbedio dom za više od 3.000 porodica i vratio im nadu u dostajanstvo, koje su izgubili u ratovima devedesetih godina prošlog veka.

On je rekao da se taj program sprovodi zajedno sa Vladom Srbije, kao i vladama u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori, uz podršku UN i drugih donatora.

"Veoma smo ponosni da budemo partner u ovom projektu. Mi smo dali skromni doprinos od 30 miliona dolara", naveo je Skot.

Ističe da tu nije u pitanju samo pravljenje stanova, već da su dali i pravnu pomoć izbeglicama da reše imovinska pitanja, pomogli im da započnu negde drugde novi život, kao i da je bila obezbeđena i druga vrsta pomoći.

Dačić: Srbija razume teškoće raseljenih

Dačić je naveo da je vrednost čitavog stambenog projekta 52 miliona evra, a da će biti obuhvaćeno 27 jedinica lokalne samouprave.

Kako je rekao, izgradnja stambenih jedinica na lokaciji u Staroj Pazovi jedna je od etapa u realizaciji Regionalnog stambenog programa, najvažnije regionalne inicijative za rešavanje dugoročnog raseljenja kao posledice sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu 1991-1995. godine.

"Srbija je izuzetno posvećena ispunjenju ovog programa i u punoj meri doprinosi sprovođenju dogovorenih obaveza, o čemu svedoči i naše današnje prisustvo na polaganju kamena temeljca ovde u Staroj Pazovi", rekao je Dačić.

Kako je naveo, izgradnja stanova na ovoj lokaciji se odvija u okviru Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa, a ukupna vrednost navedenog Potprojekta je 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava iz donacija, dok Srbija učestvuje sa 13,2 miliona.

U okviru ovog dela stambenog programa biće dodeljeno ukupno 1.847 stambenih rešenja, od čega 1.267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave.

"Od ovog broja, već se uveliko gradi 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu koje će biti završeno i useljeno na proleće sledeće godine", rekao je Dačić, podsetivši da je kamen temeljac za to naselje položen 17. novembra 2017. godine, a da je 7. avgusta ove godine u Veterniku u opštini Novi Sad položen kamen temeljac za 276 stanova.

"Danas otvaramo gradilište u Staroj Pazovi za izgradnju 169 stambenih jedinica. U ostalim opštinama gradilišta su ili u pripremi ili u fazi izbora izvođača. Na primer, u Ubu (20 stanova) i Mionici (16 stanova) izvođači su uvedeni u posao i sve je spremno za početak radova. U gradovima i opštinama u kojima se realizuje Potprojekat 5 u toku su tenderi za nabavku građevinskog materijala i započeta je podela 200 paketa građevinskog materijala. Takođe, realizovana je i kupovina 277 seoskih kuća, od planiranih 380 u 27 opština", istakao je Dačić.

On je poručio da Srbija vodi politiku solidarnosti i razumevanja za sve teškoće sa kojima se suočavaju raseljena lica.

Rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan aspekt kvaliteta života u novoj sredini, napomenuo je on.

Lokalne zajednice imaju posebnu ulogu na planu pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama, dodao je Dačić.

"Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u najtežim trenucima, kao što i danas pomažu sve napore za humanom integracijom, uključujući i kroz Regionalni stambeni program. Bez podrške lokalne zajednice, teško se može zamisliti uspeh u rešavanju ovog kompleksnog problema", zaključio je ministar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela gradnja 169 stanova za izbegle u Pazovi

Izvor: Mondo, 27.Avg.2018

Kamen temeljac za izgradnju 169 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Stara Pazova položen je danas u Fruškogorskoj ulici u Staroj Pazovi...Foto: MONDOI/Jelena Stokić Ilustracija..Rok za završetak radova je jul 2019...Stanovi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.