Vlast: Poboljšati izborne uslove; Opozicija: Loše u medijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 05:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast: Poboljšati izborne uslove; Opozicija: Loše u medijima

Na sastanku u organizaciji Odbora za kulturu i informisanje sa temom "Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje", predstavnici stranaka na vlasti kazali su da će podržati sve predloge vladine radne grupe za poboljšanje izbornih uslova, dok su predstavnici opozicionih stranaka stanje u medijima ocenilo kao nikada lošije.

Sastanku su osim predstavnika političkih stranaka, prisustvovali i predstavnici REM-a, Radne grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vlade Srbije za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava i televizija, koji su naveli da će u narednoj izbornoj kampanji, kao i do sada, izveštavati po zakonu i o svim akterima koji učestvuju u izbornom procesu.

Predstavnik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković kazao je da SNS u potpunosti stoji iza svega što radi Radna grupa Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova.

U poslovima koje Narodna skupština treba da uradi, kako je naveo, SNS će učestvovati i dati podršku usvajanju izmena i dopuna tri zakona jer je, kako kaže, potrebno preciznije urediti pravila kako bi se odredio jednak tretman svim učesnicima u izbornom procesu.

"Naš stav je da jednako budu zastupljeni svi kandidati, odnosno sve izborne liste u predstavljanju svog političkog programa. Nemamo ništa protiv popunjavanja nedostajućih članova Saveta REM-a, ali insistiramo da to bude u skladu sa zakonom", kazao je Marković.

Kazao je i da će poslanička grupa SNS sa zadovoljstvom podržati formiranje nadzornog odbora Narodne skupštine za kontrolu medija.

Komentarišući to što predstavnici pojedinih političkih stranaka nisu došli u Skupštinu na današnji sastanak, Marković je kazao da su time poslali poruku kakav je njihov odnos prema temama o kojima se govori, ali to govori i o ozbiljnosti njihovih primedbi na stanje u medijima koje su do sada iznosili.

Danijel Jovanović iz SDPS kazao je da ta stranka smatra da je potrebno da mediji imaju profesionalni odnos prvenstveno prema gledaocima, a onda i prema političkim subjektima, dok je predstavnik Lige socijaldemokrata Vojvodine rekao da ta stranka podržava poboljšanje izbornog procesa.

Đorđe Milićević iz SPS-a kazao je da u toj stranci smatraju da je važno formulisati pravilnik, razgovarati o zastupljenosti svih političkih aktera, ići ka tematskim raspravama, čuti konkretne predloge.

Komentarišući najave pojedinih opozicionih stranaka da će bojkotovati predstojeće parlamentarne izbore, Milićević je upitao čemu neizlazak ako stranka ima program koji je u interesu građana Srbije.

Dodao je da je potrebno suprotstaviti se lažnim vestima, pretnjama nasiljem, što se sve češće pojavljuje u našim medijima i to upravo, kako je naveo, zbog moći koju imaju informacije.

"Nama se čini da pojedini politički akteri žele da budu urednici medija, ali mi to ne želimo da radimo, jer mediji su autonomni da određuju svoju uređivačku politiku. Mi smo za sve ono što evropski standardi dozvoljavaju, ali ne mešamo se u rad medija, niti smo krivi za poruke koje mediji šalju, kao ni za to što neko ima oko 50 odsto podrške građana, a neko se bori da dobije pet odsto", kazao je Milićević i dodao da je i SPS za formiranje nadzornog odbora.

Portparol za medije Demokratske stranke Srbije Uroš Piper, navodeći da je i sam dugo bio novinar, kazao je da ni ranije nije bilo dobro, ali da je sada izuzetno loše stanje u medijima.

"Sada se krše novinarska pravila o kojima smo učili, počev od toga da se ne čuje druga strana. Nije bilo dobro ni 2012. godine, ali ni sada nije dobro", ocenio je Piper i dodao da DS S ima predloge da se poboljša stanje, a da je jedan od njih ravnomernost kroz proporcijalnost, gde bi vlast i opozicija bili proporcijalno predstavljeni. Naveo je i primer - ako je vlast zastupljena 10 minuta, onda opozicija treba da ima pet ili ako je u nekoj emisiji šest gostiju, četiri treba da budu iz vlasti, a dva iz opozicije.

Zoran Živković iz Nove stranke kazao je da je stanje u medijima katastrofalno i van politike, a kamoli onaj deo koji se tiče izveštavanja o političkim događajima ili o političkim strankama.

Kako je naveo, prema analizama međunarodnih organizacija jasan je zaključak da je 80 odsto vremena posvećeno vlasti i apsolutno pozitivno u svim medijima uz nekoliko izuzetaka, a da je 20 odsto ostavljeno za celu opoziciju i to apsolutno u negativno, kontekstu.

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana kazao je da su dve ključne teme za taj pokret, a da je prva sastav REM-a.

"Mi već godinama imamo situaciju da REM funkcioniše na osnovu kvoruma i neophodno je da se što pre izaberu tri nedostajuća člana, ali potrebno je da dođe i do smene dva sadašnja člana Saveta REM-a - Radoslava Vujovića i Olivere Zekić", kazao je Grbović navodeći da je Zekić svojim javnim istupanjem višestruko nanela štetu REM-u.

Za PSG, kako je naveo, kada je u pitanju javni servis RTS, najveći problem predstavlja njihov informativni program u kojem se, kako kaže, prilozi u vezi s opozicijom pojavljuju jednom u tri dana i to prosečno u trajanju kraćem od jednog minuta.

"Mi ne želimo da utičemo na rad i programsku šemu te televizije, već želimo da se prestane sa pritiskom koji se na njih vrši, jer ne može niko da nas ubedi da su urednici sami, bez pritiska odlučili tako", kazao je Grbović i dodao da bi bilo zadovoljavajuće da se vrati kvalitet informativnog programa iz 2011. godine.

Zoran Stanojević je u ime RTS-a kazao je da se javni servis striktno pridržava zakona i inače, a pogotovu za vreme izborne kampanje, te da će tako činiti i u toku kampanje koja nam sledi.

Naveo je da će svi učesnici izbora biti na isti način predstavljani i dodao da je njima nepoznanica šta da rade sa onima koji bojkotuju izbore.

"Njih ne možemo da stavimo u izborni blok, razgovarali smo i sa stručnjacima u svetu o tome, ni oni nisu znali da nam daju savet", kazao je i dodao da RTS ima obavezu da promoviše glasanje i da poziva građane da izađu i glasaju.

Predstavnici Pinka, O2 televizije, Prve istakli su da će u toku izborne kampanje pratiti i izveštavati o svim učesnicima u izbornom procesu, kao i da posluju u skladu sa zakonom, a s obzirom da su privatne televizije imaju i pravo da svoju uređivačku politiku sami uspostavljaju.

Igor Božić, predstavnik televizije N1, kazao je da je iz njihovog programa jasno da su otvoreni za sve, kao i da zovu sve da gostuju u njihovim emisijama i to i u izbornoj kampanji i van nje, a da ostaje pitanje da li političke stranke i politički akteri žele da dođu ili ne na tu televiziju.

"Tako ćemo raditi i u izbornoj kampanji, to smo radili i za beogradske izbore, kada se najveća stranka nije odazvala nijednom, kao ni njihovi koalicioni partneri i u tom smislu mi smo diskriminisani", kazao je Božić.

Stefanović: Izborni proces unapređivati u kontinuitetu

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović kazao je da unapređenje izbornog procesa ne važi samo za izbore 2020. godine, već da je to proces na kojem i ubuduće treba kontinuirano raditi.

Predsednik Radne grupe i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović rekao je da je Vlada 30. avgusta formirala radnu grupu za saradnju sa OEBS-ovom kancelarijom da bi u saradnji sa tom međunarodnom institucijom pratila primenu svih preporuka koje su davale za unapređenje izbornog procesa.

Kako je naveo, od propisa koji su zatečeni 2012. godine promenjen je samo zakon o finansiranju političkih stranaka, kojim je smanjen deo koji za tu namenu ide iz budžeta, dok su svi ostali zakoni ostali nepromenjeni.

Dodao je da se u međuvremenu javila potreba da se unapredi izborni proces, posebno zbog, kako je naveo, promene stanja u medijima, te da je potrebno da se zakoni poboljšaju i da se preporukama postigne da učesnici izbornog procesa imaju još bolje uslove, ravnomerniju zastupljenost i da budu bolje predstavljeni.

On je rekao i da je uočeno da se jedan deo preporuka može sada primeniti do parlamentarnih izbora 2020. godine, dok će se drugi deo preporuka primeniti nakon toga.

Prvi zaključak koji je radna grupa donela odnosi se, kako je kazao, na zabranu zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe, a u septembru su usvojena i dva seta mera za unapređenje izbornog procesa kojima je cilj da se poveća transparentnost samog procesa i otklone sumnje u izborni proces.

Stefanović je kazao i da je vladina radna grupa preporučila RIK-u da do raspisivanja izbora obavi obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora u proširenom sastavu.

"Želeli smo da građani imaju mogućnost da nakon izbora, a da nisu izašli na glasanje, imaju uvid u birački spisak i da na taj način utvrde da li je neko iskoristio njihovo pravo. To je ranije bilo moguće samo akterima koji su učestvovali u izbornom procesu, sada će biti omogućeno svim građanima Srbije", kazao je Stefanović.

Položaj političkih subjekata u smislu javnog oglašavanja bila je jedna od ključnih tema za sve koji su se bavili unapređenjem izbornog procesa, kazao je Stefanović i dodao da je radna grupa preporučila Vladi Srbije da se organizuje otvoreni sastanak na kojem bi sve zainteresovane strane razgovarale o svemu onom što je interes javnosti.

Taj sastanak bi služio i da bi omogućili da se uspostavi jedan normalan sistem, u smislu koliko ko ima prava da se pojavi u medijima, kazao je Stefanović i naveo da on smatra da je jedan od boljih modela na koji bismo mogli da se ugledamo nemački model.

"Mi smo preporučili da REM donese pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji, preporuke za komercijalne emitere", kazao je Stefanović.

Član Saveta REM-a Olivera Zekić navela je da su izuzetno zadovoljni što se u Skupštini razgovara na ove teme, a istovremeno izrazila nezadovoljstvo što sastanku ne prisustvuju predstavnici opozicije koji bojkotuju rad parlamenta, a koji su, kako je navela, iznosili najviše optužbi na račun regulatornog tela.

"Neverovatno da se većina onih koji optužuju REM opredelila da razgovara samo kroz incidente i uvrede, onemogućavajući na taj način svaki smisleni dijalog i samim tim smisleno rešenje", kazala je Zekić i dodala da su zatečeni i odsustvom vlasnika mnogih komercijalnih televizija i nacionalnih servisa.

REM nikada nije bio, niti hoće da bude deo političke utakmice, rekla je Zekić i podsetila da su prvi napadi na REM došli od vlasnika televizije Pink, da su zatim imali sukob sa ministrom za kulturu i informisanje u vezi rijaliti programa, a da se na kraju uključila opozicija koja je zahtevala od REM-a da ukine pojedine informativne programe, oduzme nacionalne frekvencije.

"U svim ovim slučajevima postojala je ista matrica i ista zamena teza - ne zanimaju nas zakoni, baš nas briga šta u njima piše, nego ne valja REM", kazala je.

Dodala je da nigde u svetu regulator niti može niti sme da uređuje sadržaj privatnih televizija, niti da uređuje informativni program javnih servisa, osim pravilima koji se primenjuje isključivo u toku kampanje.

REM po zakonu ne može čak da pomera ni vreme emitovanja određenih formata, a ne može ništa da učini unapred, već može da deluje samo po učinjenom prekršaju, kazala je Zekić i istakla da REM upravo to i radi.

"REM će nastaviti da bude nezavisna institucija, nikako cenzor i radiće isključivo u skladu sa zakonom", kazala je Zekić i dodala da je to telo prihvatilo sve preporuke Vlade Srbije kako bi poboljšali zakonski okvir u kojem se odvija izborni proces u smislu medija.

Obrazlažući povod za ovakav sastanak predsednik je Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao da zainteresovanost građana za politiku zavisi od njihovog osećanja da mogu da utiču na politička zbivanja preko poslanika za koje glasaju, odnosno od kvaliteta rada samog parlamenta.

"Mera kvaliteta rada medija i političkog dijaloga jeste kultura, nje nikada nije previše, a ukoliko u parlamentu ne postoji kultura dijaloga koja se građanima uglavnom preko medija prezentuje, građani mogu prezreti politiku i otići u apstinenciju, a jedan deo građana može imirati svoje predstavnike i izaći na ulicu, umesto da zagovoraju dijalog upravo u parlamentu", kazao je Krlić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Živković govorio o sastanku u organizaciji skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje

Izvor: Beta Video, 12.Nov.2019

BEOGRAD - Predsednik Nove stranke Zoran Živković govoreći o sastanku u organizaciji skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na temu ``Preciziranje pojma zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje``, Živković je rekao da će učestvovati u radu tog...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.