U Končulju pronađeno oružje u zakopanoj cisterni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2009, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Končulju pronađeno oružje u zakopanoj cisterni

BEOGRAD - U cisterni za naftu u selu Končulj, u opštini Bujanovac na jugu Srbije, policija je danas pronašla veću količinu oružja, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je rekao da je u cisterni koja je bila zakopana i zavarena pronađena velika količina bombi, ručnih bacača, pušaka i municije.

Akcija koja doprinosi stabilizaciji



Ministar policije Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je današnja akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u selu Končulj u opštini Bujanovac okončana i da će doprineti stabilizaciji na jugu Srbije.

"Ova akcija će biti doprinos stabilizaciji političkih i bezbednosnih prilika u interesu svih građana na jugu Srbije, i Albanaca i Srba", rekao je Dačić.

Pojačana prijava boravka Albanaca

Ivica Dačić je najavio da će policija u narednim danima na području juga Srbije sprovesti kontrolu prebivališta. "U poslednje vreme je došlo do pojačane prijave boravka na jugu Srbije, posebno tamo gde većinu stanovništva čine Albanci. Pošto se zna da vizna liberalizacija neće važiti za građane Kosova, mi smo dužni da proverimo da li se neko sa Kosova fiktivno prijavljuje, na primer, u Preševu i da li zaista živi na adresi na kojoj je prijavljen", rekao je Dačić gostujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

To je, naglasio je Dačić, i obaveza Srbije prema Evropskoj uniji koja, podseća ministar, ima vrlo stroge kriterijume za belu šengen listu.

"Moram da kažem da ova akcija ne treba da izaziva nikakvu bojazan kod albanske zajednice jer je to uobičajena provera, koju je neophodno učiniti, i u kojoj će učestvovati pripadnici multietničke policije", poručio je Dačić.

Ministar je precizirao da je u metalnoj cisterni, koja je bila ukopana metar i po u zemlji, nađen jedan bestrzajni top, tri minobacača 81 milimetar sa lafetom, šest ručnih bacača kao i tri poštolja za mitraljez 1,62 milimetra.

Dodao je da je pronađeno i osam protivtenkovskih mina, 16 protivpešadijskih mina, 24 projektila za ručni bacač, 150 mina za minobacač, 139 ručnih bombi, 96.800 metaka kalibra 7,62 milimetara i 4.000 metaka kalibra 12,7 milimetara. Dačić je ranije danas Tanjugu rekao da je akciju sprovela multietnička policija iz Bujanovca, u skladu sa njegovim dogovorom sa albanskim predsednicima opština sa juga Srbije da se u policijskim aktivnostima više angažuje multietnička policija na tom području.

"To je veoma značajno za jug Srbije, jer je jedan od njihovih predloga bio da se specijalne snage angažuju što manje, a da se angažuju redovne policijske snage. Mi ćemo to i dalje činiti. Veoma je važno da se shvati da je to od zajedničkog interesa i za Srbe i za Albance", kazao je ministar policije.

Dačić je o akciji upoznao albanske lidere sa juga Srbije, predstavnike međunarodne zajednice, kao i predstavnike Kfor-a, Unmik-a i Euleks-a na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da se lokacija na kojoj je cisterna zakopana, nalazi uz samu administrativnu liniju.



Sudija: Ovo je terorizam

Istražni sudija Okružnog suda u Vranju Staniša Mihajlović potvrdio je danas da je u cisterni nađenoj u ataru sela Končulju pronađena veća količina municije, automatskog i artiljerijskog naoružanja, uključujući i jedan bestrzajni top.

Mihajlović je u izjavi za agenciju Beta naveo da se skrivanje velike količine oružja i municije kvalifikuje kao krivično delo terorizma.

On nije saopštio kada je cisterna ukopana u zemlju.

Gazikalović: Nije to lovačko naoružanje
Oružje koje je danas otkriveno u ataru sela Končulj kod Bujanovca sakriveno je u podzemnom kontejneru verovatno tokom 2000. i 2001. godine, izjavio je potpredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Simo Gazikalović.

"Tu nema akta terorizma, osim što vrsta i količina naoružanja, mina, protivtenkovskih mina ukazuje da to nije lovačko naoružanje", rekao je Gazikalović.

On je dodao da u akciji nisu bile angažovane vanredne snage policije, niti Žandarmerije, kao i da akcija nije uznemirila lokalno stanovništvo.

Prema njegovim rečima, akciji su prisustvovali zamenik tužioca i istražni sudija iz Vranja, kao i predstavnici kancelarije OEBS-a, a svo nađeno oružje je zaplenjeno i biće uskladišteno.

Pretpostavlja se da su velika količina oružja i metaka raznih kalibara zakopani posle oružanih sukoba na jugu Srbije krajem 2000. i početkom 2001. godine.

U albanskom selu Končulj se za vreme oružanih sukoba na jugu Srbije nalazio glavni štab kasnije raspuštene terorističke Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu (OVPBM).

U tom selu rođeni su Šefket Musliju, jedan od komandanata albanske terorističke jedinice, koji se nalazi u zatvoru u Gnjilanu, i njegov brat Jonuz Musliju, nekadašnji politički komesar OVPBM, a sada predsednik Skupštine opštine Bujanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.