U Bugarskoj optužen za prevare teške dve milijarde evra, a u Srbiji je kupio fabriku i oterao je u stečaj

Izvor: Blic, 23.Sep.2017, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bugarskoj optužen za prevare teške dve milijarde evra, a u Srbiji je kupio fabriku i oterao je u stečaj

Kontroverzni bugarski biznismen Cvetan Vasilev doveo je do stečaja Srpsku fabriku stakla u Paraćinu, i to pozajmicom od “Veksiluma Balkan”, za koji se sumnja da je zapravo njegov.

Privredni sud u Kragujevcu otvorio je pre dva dana stečaj nad fabrikom stakla zbog navodnog duga od 47 miliona evra. Odluka o stečaju doneta je na predlog preduzeća “Veksilum Balkan” iz Čačka, koje pomenutih 47 miliona evra traži od Staklare. Ova firma osnovana je u februaru ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a sumnja se da iza nje stoji upravo Vasilev. Inače, navodno potraživanje te kompanije nije prošlo kroz devizni promet NBS niti je u knjigama Staklare. Sve ranije pozajmice koje je “Glas industri” dao paraćinskoj fabrici a koje iznose oko 71 milion evra izmirene su.

- Ne postoji dug Staklare prema firmi u Čačku. Nema podataka u papirima bugarske države da firma “Veksilum Balkan” ima pozajmicu od preduzeća “Glas industri”. Pozajmica koju je dao “Glas industri” je izmirena, i taj novac je prošao kroz knjige staklare i NBS - rekao je predsednik NO u Staklari Milorad Pušica.

Cela priča o dolasku bugarskog tajkuna i o kupovini Staklare je pod velom tajne. Vasilev je ušao u paraćinsku fabriku 2012. godine, i to preko “Srbijagasa”. Naime, Vasilevljeva Korporativna komercijalna banka je većinski vlasnik konzorcijuma „Glas industri”, koji je 2012. kupio Staklaru od “Srbijagasa“ za 35 miliona evra.

Vasilev je 18. jula 2014. bukvalno pobegao u Srbiju, a Interpol je za njim raspisao poternicu par dana kasnije, 28. jula iste godine. Bugarsko pravosuđe tereti Vasileva za brojna krivična dela prevare u ukupnoj vrednosti od oko dve milijarde evra. Bugarske vlasti proglasile su stečaj u njegovim firmama. On je bio većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke Korpbank, nad kojom je Narodna banka Bugarske preuzela kontrolu u junu 2014. CCB je 2015. otišla u stečaj, čime je u stečaj otišla i bugarska kompanija „Glas industri”, koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

Vasilev je nakon toga gotovo bez problema ostao u Srbiji. Posle predaje, u septembru 2014. godine, Viši sud u Beogradu nije odredio Vasilevu ekstradicioni pritvor, već mu je zabranio da napušta boravište u Srbiji i oduzeo mu pasoš. Takođe, naložio je da se periodično javlja nadležnoj policijskoj stanici. Vasilev je kasnije čak zatražio azil od naše države i dobio ga. Iako je Srbija dužna da zbog Interpolove poternice izruči Vasileva, to do danas nije uradila.

Inače, u okviru istrage CCB u Bugarskoj, podignuta je optužnica protiv više bivših visokih zvaničnika osumnjičenih da su pripadali organizovanoj kriminalnoj grupi na čijem je čelu navodno bio Vasilev. Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi sa više od 3,7 milijardi dolara, preneli su tada bugarski mediji.

Nije jasno zašto je i kako posle svega Vasilevu dozvoljeno da preuzme paraćinsku fabriku stakla i da normalno posluje u Srbiji. Prema pojedinim izvorima, razlog za to je bliska saradnja Vasileva i tada aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Upravo je Vasilev bio jedan od najznačajnijih sponzora humanitarne fondacije koju je vodila supruga predsednika Srbije.

Tako je bugarski tajkun, prema saznanjima “Blica”, uplatio 2014. godine Fondaciji Dragice Nikolić 1,2 miliona dinara. Istovremeno, on je ostao dužan državi Srbiji čak 950 miliona za struju i gas u paraćinskoj fabrici. Izvori “Blica” tvrde da su upravo silne donacije Cvetanova organizaciji Dragice Nikolić razlog toga što uživa brojne povlastice.

Protest radnika

Staklara u Paraćinu ima 825 radnika, a njen račun je u blokadi od novembra 2016. godine. Proglašenjem stečaja Staklara ipak neće prestati sa radom. Prema rečima predsednika Privrednog suda i stečajnog sudije Branislava Jovovića, fabrika neće obustaviti proizvodnju, već će jedan broj zaposlenih biti angažovan po ugovoru. Sindikati paraćinske Srpske fabrike stakla održali su juče protest. Stečajni upravnik Saša Jovanović rekao je da još uvek ne zna koliko će radnika zaposlenih u toj fabrici biti angažovano po ugovoru niti za koju naknadu.

Hteo i naše rudnike

Cvetan Vasilev je bio zainteresovan i za ulaganja u jamske rudnike uglja u Srbiji i za izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju struje.

- Reč je o investicijama od milijardu evra, zbog njega su češki investitori istisnuti iz već dogovorenog posla za TE „Štavalj“ - kažu sindikalci iz rudnika Resavica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.