Tužioci na haškom procesu Stanišiću traže prihvatanje iskaza novih svedoka

Izvor: Večernje novosti, 15.Okt.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci na haškom procesu Stanišiću traže prihvatanje iskaza novih svedoka

U žalbi, upućenoj Apelacionom veću sudskog Mehanizma - pravnog naslednika Haškog tribunala, tužilac Daglas Stringer ocenuje da je to u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi Tužioci na ponovljenom haškom suđenju bivšem šefu Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju uložili su danas žalbu na odluku sudija da odbije iskaze 30 novih svedoka koji nisu svedočili >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << na prvom procesu. U žalbi, upućenoj Apelacionom veću sudskog Mehanizma - pravnog naslednika Haškog tribunala, tužilac Daglas Stringer ocenuje da je to u suprotnosti s odredbama odluke da se Stanišiću i Simatoviću ponovo sudi. Od Apelacionog veća, tužilac traži da postupajućim sudijama u procesu Stanišiću i Simatoviću naloži da prihvate iskaze novih svedoka.PROČITAJTE JOŠ: Predsednik: Ponavljanje suđenja Simatoviću i Stanišiću je skandal! Kako se navodi u žalbi, Raspravno veće predsedavajućeg Bartona Hola odbilo je da uvrsti u dokaze iskaze "30 svedoka optužbe... samo na osnovu toga što oni nisu svedočili na prvom suđenju". Bivši šef SDB-a Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH 1991-95.PROČITAJTE JOŠ: Stanišiću produžena privremena sloboda do 30. avgusta Posle prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono veće 2015. usvojilo žalbu tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Ponovljeni proces počeo je u junu prošle godine, a tužioci bi trebalo da uskoro okončaju svoj dokazni postupak. Tužioci sada tvrde da odlukom o ponavljanju suđenja nije ograničen obim novog procesa niti je zabranjeno da budu saslušani novi svedoci. Po žalbi tužilaštva, Raspravno veće je, međutim, "ograničilo obim dokaza na one koji su izvedeni u prvom postupku". O zahtevu tužilaca da im bude dozvoljeno izvođenje novih dokaza odlučivaće Apelaciono veće kojim će predsedavati američki sudija Teodor Meron, koji je i predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala. U veću će još biti sudije Li Mutoga, Kristof Flige, Florans Arej i Ben Emerson. Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osuđen za ta zlodela.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tužioci na haškom procesu Stanišiću traže prihvatanje iskaza novih svedoka

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Okt.2018

Tužioci na ponovljenom haškom suđenju bivšem šefu Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju uložili su danas žalbu na odluku sudija da odbije iskaze 30 novih svedoka koji nisu svedočili na prvom procesu...U žalbi, upućenoj...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.