Izvor: RTS, 08.Jul.2022, 10:46

Tužilaštvo traži 40 godina zatvora za Zorana Marjanovića

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je predložilo sudu, u završnoj reči, da okrivljenog Zorana Marjanovića proglasi krivim za krivično delo teško ubistvo i osudi ga na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora jer je, kako navode, 2. aprila 2016. u Borči, u blizini kanala koji se nalazi prvi od nasipa, na svirep i podmukao način lišio života svoju suprugu Jelenu Marjanović.
Tužilaštvo je, kako se navodi u saopštenju, takođe predložilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se Zoranu Marjanoviću odredi pritvor, s obzirom na to da je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko 10 godina, a način izvršenja i težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Dodaje se da uznemirenje javnosti traje u kontinuitetu, od momenta izvršenog krivičnog dela, pa i u ovom momentu.
Ističe se da je Tužilaštvo dokazalo je da je okrivljeni Zoran Marjanović u vreme izvršenja krivičnog dela postupao u stanju uračunljivosti i da je krivično delo izvršio sa direktnim umišljajem, jer je bio svestan šta čini kada je ošećenoj zadao osam rana po glavi, sa osam udaraca metalnim predmetom, koje su u vreme nanošenja, u svom ukupnom sadejstvu, predstavljale bezuslovno smrtonosnu povredu, što je on i hteo.
U saopštenju se navodi da iz kombinovanog (sudskomedicinsko-trasološkog) veštačenja proizlazi da povrede koje su obdukcijom ustanovljene i opisane, a koje su bile uzrok smrti Jelene Marjanović, nanete dok je ona još bila živa.
Navodi se da na osnovu lokalizacije, rasporeda, izgleda i vrste registrovanih povreda, proizlazi da su nastale jedna za drugom u kratkom vremenskom intervalu.
"Svirepost ubistva dokazuje se upravo navedenim veštačenjem Komisije veštaka, kojim je utvrđeno da je ubistvo izvršeno na grozan način, koji izaziva gnušanje okoline, kao i zbog činjenice što je Jelena ubijena uz nanošenje velikih fizičkih i psihičkih bolova i patnje, i to dok je bila pri svesti, pa sve do gubitka svesti tek u samom kanalu", navode iz Tužilaštva.
Dodaje se da je žrtvi pričinjen bol i nepotrebna patnja koja prevazilazi patnje koje prate svako lišavanje života, dok izvršilac hoće da je ubije na svirep način, pa čak i da uživa u tome.
"Podmukao način ubistva dokazuje se na osnovu ponašanja okrivljenog, odnosno radnji koje je preduzeo pre i posle ubistva supruge. Ubistvo je izvršeno na lukav, prepreden i prevaran način", ističe se u saopštenju.
Okrivljeni Zoran Marjanović je, kako se navodi, iskoristio poverenje, sada pokojne supruge, njenu bezazleznost i namamio je da se spuste u podnožje nasipa, ka kanalu, dok je njihovo zajedničko dete, šestogodišnja Jana Marjanović, ostalo na nasipu.
Odbrana traži oslobađajuću presudu Četiri advokata odbrane su u svojim završnim rečima osporavali navode tužilaštva i za svog branjenika tražili oslobađajuću presudu.
Prvi je pričao advokat Nikola Dumnić koji je istakao da nije lako izboriti se sa ovim procesom, navodećhi da je Marijanović imao najjače oružje - istinu.
Dumnić je redom osporavao dokaze tužilaštva, pa se osvrnuo i na tvrdnje tužilaštva da je Marjanović imao dovoljno vremena da tog dana promeni garderobu nakon ubistva.
On smatra da je ta tvrdnja tužioca kontradiktorna, jer je jedan od glavnih dokaza tužilaštva upravo blato sa nogavica Marjanovićevih pantalona, koje je istog minerlnog sastava kao zemlja sa mesta ubistva.
Takođe, on je kao ključan dokaz naveo da je predstavnik "Telekom" mreže osporio nalaze i mišljenje veštaka Dragoljuba Vasiljevića, koji je tvrdio da je Marjanović namerno isključio telefon, navodeći da u njihovom sistemu nije zabeleženo gašenje telefona.
Advokat Veljko Delibašić je istakao da je "uzašno teško braniti nevinog čoveka, a posebno nevinog čoveka koji je unapred osuđen", ukazujući da nije samo osuđen od strane medija već i sudsog veća.
Delibašić je istakao da je Marjanovićev neoboriv alibi iskaz njegove ćerke koja je na ispitivanju rekla da je sve vreme bila sa ocem, dodajući da će ukoliko Marjanović bude osuđen, ostati mrlja u radu tužilaštva.
Marjanovićev branilac Aleksandar Zarić je osporavao izjave svedoka, dok je je rekao da je Jelenina majka nakon ubistva rekla da su Zoran i Jelena imali lep odnos i da se koliko ona zna, nisu svađali.
Sledeći je svoje završne reči izneo advokat Stefan Jokić koji se pridružio rečima svojih kolega i takođe insistirao na oslobađajućoj presudi za svog branjenika.
Marjanović se izjasnio da se pridružuje završnim rečima svojih advokata i da nema šta da doda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Osumnjičeni za uticanje na svedoke, na saslušanju ćutali

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2022, 10:32

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušani su Ž.I. i Ž.N. iz Alibunara, koji se sumnjiče da su uticali na okrivljenog G.Ć. i njegovu suprugu, da on promeni iskaz, a ona da ne svedoči u postupku koji se vodi protiv S.D. iz Alibunara, okrivljenog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.