Tužilaštvo: Hitna primena zakona o oduzimanju imovine kriminalaca

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Hitna primena zakona o oduzimanju imovine kriminalaca

Slobodan Radovanović, republički javni tužilac, uputio je juče svim tužilaštvima u Srbiji obavezujuće uputstvo za hitno sprovođenje Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, saznaje „Politika”. Uz pomenuti dokument, postupajućim tužiocima data su dodatna uputstva o sprovođenju zakona, a zatraženi su i hitni izveštaji o njegovoj primeni. Takođe, najavljena je i kontrola sprovođenja zakona koju će izvršiti Republičko javno tužilaštvo.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Za kontrolu sprovođenja pomenutog zakona biće zadužena komisija koju će činiti zamenici republičkog javnog tužioca. Postupajući tužioci imaju rok od petnaest dana da Republičkom tužilaštvu dostave izveštaje o primeni Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Ukoliko se utvrdi da neko od tužilaca nije postupao u skladu sa obavezujućim uputstvom, biće sankcionisan u skladu sa Zakonom o tužilaštvu – rekao je Radovanović za „Politiku”.

Prema njegovim rečima, svi tužioci koji budu postupali po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, od maja će početi da pohađaju edukativne tečajeva na kojima će predavanja držati obučeni predavači iz Srbije, Irske, Italije i Amerike, zemalja sa bogatim iskustvom u sprovođenju ovog zakona.

Kako je ranije za naš list najavio tužilac Radovanović, na udaru zakona prva se našla imovina pripadnika organizovanih kriminalnih grupa. Kako je tada rekao, tužilaštvo će prvo krenuti sa privremenim oduzimanjem imovine, a počeće sa pripadnicima „zemunskog klana”. Pored imovine Milorada Ulemeka Legije i ostalih članova zemunske kriminalne organizacije, u toku je provera i imovine pripadnika „drumske” i „carinske” mafije.

Republički javni tužilac je za naš list najavio i da bi u nekoliko ministarstava, Upravi za borbu protiv pranja novca, Poreskoj upravi i drugim državnim organima, uskoro trebalo da budu oformljeni timovi koji će se baviti finansijskom istragom, odnosno utvrđivanjem porekla imovine okrivljenih lica. Planirano je da radom timova upravlja Republičko javno tužilaštvo.

– U narednom periodu posebno želim da se posvetim timskom radu. U ovaj posao treba da bude uključena većina državnih organa, u okviru kojih bi trebalo da budu oformljeni timovi. Finansijsku istragu ne bi trebalo da vode samo policijski organi, već i carinske službe, Uprava za borbu protiv pranja novca, Poreska uprava i drugi državni organi. Smatram da tužilaštvo, pored rukovodioca finansijske istrage, treba da ima dominantnu ulogu i da koordinira radom svih tih timova. Za sada, timovi koji će voditi finansijsku istragu oformljeni su samo u tužilaštvu i MUP-u – rekao je tužilac Radovanović.

Prema njegovim rečima, ne postoji vremenski rok u kojem bi timovi trebalo da budu oformljeni, ali bi bilo dobro da se to uradi što pre.

– Kao efikasan primer ovakovog sistema navešću Irsku. U ovoj zemlji je sistem oduzimanja imovine mnogo drastičniji od našeg. Njihov zakon predviđa i građansko oduzimanje imovine, što znači da ona može da bude oduzeta nezavisno od pokretanja krivičnog postupka. U tom slučaju, u proveru imovine za koju se sumnja da je stečena nelegalnim radnjama, uključeno je više državnih organa: poreski, carinski, socijalni i drugi. U svim tim organima, formira se veći tim ljudi koji se bavi potpunim ispitivanjem pokretne i nepokretne imovine, računa vlasnika imovine" Ako se utvrdi da osoba ima malo prijavljenih legalnih prihoda, a veliku imovinu, ona dolazi pod udar zakona.

Kako je ranije za naš list rekao Radovanović, „tužilaštva će se u postupku ispitivanja imovine i načina njenog sticanja vratiti unazad, ali ne potpuno”. Prema njegovim rečima, vlasnik imovine će morati da dokaže njeno poreklo bez obzira na to kada ju je stekao.

– To znači da će neko ko je počinio delo iz kataloga krivičnih dela koje predviđa Zakon o oduzimanju imovine i ukoliko se pojavi sumnja u ukupan obim njegove, morati da opravda njeno poreklo – rekao je tada Radovanović.

M. Derikonjić

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (03. 04. 2009.)

Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 03:37

Tužilaštvo: Hitna primena zakona o oduzimanju imovine kriminalaca, Rizik od nove recesije ako se SAD prebrzo oporave od krize, Nema para od „lepih“ mera, Skandalozna presuda: Pedofilu osam meseci zatvora!, prenosi danas dnevna štampa..Tužilaštvo: Hitna primena zakona o oduzimanju imovine kriminalaca..Slobodan...

Nastavak na RTS...

Tužioci da izveste o primeni zakona

Izvor: B92, 03.Apr.2009

Beograd -- Tužioci imaju rok od petnaest dana da Republičko tužilaštvo izveste o primeni Zakona o oduzimanju imovine... Republički javni tužilac Slobodan Radovanović izjavio je za "Politiku" da će, ukoliko se utvrdi da neko od tužilaca nije postupao u skladu sa obavezujućim uputstvom, taj biti...

Nastavak na B92...

Srbija:Oduzimanje imovine stečene kriminalom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Apr.2009

Javni tužilac Srbije Slobodan Radovanović izjavio je danas da je svim tužiocima poslao obavezujuće Uputstvo za postupanje po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dijela. "Ovo oUputstvo znači da tužioci moraju u rokovima koje sam postav ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Oduzimanje imovine mafijašima po hitnom postupku

Izvor: Blic, 04.Apr.2009, 09:37

Svi srpski tužioci moraju hitno da počnu da primenjuju Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela, navodi se u obavezujućem uputstvu koje je uputio glavni tužilac u Srbiji Slobodan Radovanović. ..- Tužioci su dobili obavezno uputstvo da u roku od 15 dana pošalju izveštaje o tome...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.