Sve više lažnih prijava otmica dece

Izvor: RTS, 12.Okt.2018, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više lažnih prijava otmica dece

Ranđel Milošević iz Uprave policije napominje da je sve više lažnih prijava za otmicu dece i upozorava da takvi navodi u medijima uznemiruju građane. Imali smo i juče prijavu otmice devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila da bi opravdala roditeljima izostanak iz škole, objašnjava Milošević.
Milošević je upozorio da se na društvenim mrežama objavljuju brojne neproverene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i netačne, uznemirujuće informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koji im uopšte nisu prijavljene.

Tim povodom apelovao je na profesore i roditelje da se prvo obrate policiji kako bi se sprečilo širenje neistina koje izazivaju paniku.
"Prethodnih dana i nedelja u medijima je objavljeno više slučajeva lažnih prijava pokušaja otmice dece, što je uznemirilo javnost. U nekim slučajevima pregledom video-nadzora utvrđeno je da se događaj uopšte nije desio, a u nekim su i deca potvrdila da su sve izmislila", naveo je Milošević.
Novosadska policija je, kako je dodao, u vezi sa prijavom otmice devojčice stare 12 godina utvrdila da navodi nisu tačni, odnosno ona je naknadno rekla da je ceo slučaj prijavila jer je videla vesti o navodnim pokušajima otmice.
Milošević je naveo da je istraga pokazala da je devojčica za koju su dvojica dečaka tvrdila da ju je u Železniku nepoznati muškarac uvukao u kombi zapravo bila kod kuće sa roditeljima.
"Imali smo i juče prijavu otmice devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila da bi opravdala roditeljima izostanak iz škole", naveo je Milošević.
Milošević je upozorio da mnoge od tih informacija koje se objavljuju dovode do panike i uznemirenja javnosti, a da zvaničnih prijava uopšte nema, niti se slučaj uopšte dogodio.
Policija će, kako je dodao imajući u vidu uznemirenje javnosti koje je prouzrokovano lažnim objavama, preduzeti adekvatne zakonske mere ukoliko utvrdi da su informacije netačne, a da ih je neko svesno objavljivao i širio.
Milošević je ponovio da policija postupa po svakoj prijavi ili saznanju da je nad nekim detetom ili učenikom izvršen bilo kakav čin nasilja.
"Otmice u Srbiji su veoma retke, ali svim prijavljenim slučajevima policija pristupa sa velikom pažnjom i odmah preduzima sve neophodne mere na utvrđivanju okolnosti događaja", rekao je Milošević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.