Srušio se vojni avion kod Kovačice, jedan pilot poginuo

Izvor: RTS, 11.Apr.2018, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušio se vojni avion kod Kovačice, jedan pilot poginuo

Pilot major Robert Kaloci je poginuo, a pilot major Aleksandar Matić je prevezen na VMA nakon što se školsko-borbeni avion "supergaleb G-4" srušio jutros kod Kovačice. Ministar odbrane i načelnik Generalštaba VS uputili saučešće porodici stradalog majora. Povređeni pilot van životne opasnosti.

15.20 – Helikopteri nadleću mesto pada aviona. Posmrtni ostaci pilota poslati na obdukciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javlja dopisnik RTS-a.  
14.15 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici stradalog pilota Vojske Srbije, majora Roberta Kalocija.
13.30 – Ministar Aleksandar Vulin kaže da je povređeni major van životne opasnosti i da se oporavlja. Istraga je pokrenuta i o rezultatima ćemo vas izvestiti u najkraćem roku, rekao je Vulin. 
12.40 – Poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređen je pilot major Aleksandar Matić, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
12.00 – Na licu mesta su vojska i policija, kao i ekipe Hitne pomoći. Očekuje se dolazak tužioca iz Pančeva, koji će obaviti uviđaj, javlja dopisnik RTS-a.

11.45 – Ministarstvo odbrane potvrdilo da je, prilikom katapultiranja, stradao jedan pilot, a da je drugi povređen i u svesnom stanju prebačen i zbrinut na VMA.
11.25 – RTS-u je nezvanično potvrđeno da je poginuo jedan pilot, a da je drugi prevezen na VMA.
11.10 – Ministarstvo odbrane potvrdilo da je došlo do nesreće, da su se piloti katapultirali i da su spasilačke ekipe na terenu. 
11.00 – Reč je o avionu "supergaleb G-4", potvrđeno je RTS-u.
10.50 – Jedan pilot je poginuo, javljaju Blic i Novosti.
10.40 – Neidentifikovani muškarac prevezen na VMA, kažu za RTS u pančevačkoj Hitnoj pomoći.
Do nesreće je došlo oko 9.45 u rejonu Kovačice, kada se srušio školsko-borbeni avion Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Avionom su upravljali piloti iz Centra za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra, a na lice mesta je upućena ekipa Službe traganja i spasavanja RV i PVO.
"Prilikom katapultiranja, stradao je jedan pilot Centra za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra, dok je drugi pilot povređen i u svesnom stanju prebačen i zbrinut na Vojnomedicinskoj akademiji", saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, poginuo je pilot major Robert Kaloci, a povređen je pilot major Aleksandar Matić.
Major Kaloci je obavljao dužnost opitnog pilota u Centru za letna ispitivanja Tehničkog opitnog centra, iza sebe je ostavio ženu i sina.
Dopisnik RTS-a javlja da se sve odigralo veoma brzo, da je avion naglo izgubio visinu i pao između sela Kovačice i Idvora. Piloti su iskočili, a letelica je završila na oko 500 metara dalje i zarila se u zemlju. Na nekoliko njiva gde su se katapultirali piloti pronađeni su ostaci sedišta i druge opreme.  
Meštani kažu da su tokom jutra čuli prasak i videli kako se avion srušio na jednoj strani njive, dok su se na drugoj strani piloti katapultirali.
Nadležni tužilac je bio na licu mesta i u toku je istraga. Istražni organi Vojske su obavili uviđaj i završili prikupljanje dokaza na zemlji.
Mesto pada aviona obezbeđuju pripadnici Vojne policije, a rezultati istrage biće poznati u najkraćem roku.  
Povređeni major nije u životnoj opasnosti 
Povodom tragičnog događaja, ministar i načelnik Generalštaba došli su na VMA, gde je ministar Aleksandar Vulin rekao da je povređeni major Aleksandar Matić van životne opasnosti, da se oporavlja i da lekari na VMA brinu o njemu.

Vulin je u obraćanju novinarima rekao da je major Robert Kaloci smrtno stradao tokom trenažnog leta na školsko-borbenom avionu, a da je sa njim na redovnom zadatku bio i major Aleksandar Matić.
Ministar je u svoje ime i u ime svih pripadnika Vojske Srbije izrazio najdublje saučešće porodici poginulog pilota i naveo da je to što se desilo strašna i velika tragedija, da je VS, kao i čitav narod, uz porodicu Kaloci.
"Istraga je pokrenuta i o rezultatima ćemo vas izvestiti u najkraćem roku u skladu sa zakonom", rekao je Vulin.
Ministar je obišao povređenog majora, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i zastupnika načelnika VMA pukovnika prof. dr Miroslava Vukosavljevića.
Pre nešto više od godinu dana, takođe je došlo do pada školsko-borbenog aviona "supergaleb G-4" u rejonu sela Slatina na teritoriji opštine Šabac, tokom izvođenja redovne letačke obuke.
Tada su poginuli piloti, potpukovnik Nenad Ćulibrk iz Komande RV i PVO i kapetan Dejan Pandurović iz 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade.
Ovde možete pogledati hronologiju udesa u vojnom vazduhoplovstvu. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srušio se vojni avion kod Kovačice, poginuo jedan pilot

Izvor: N1 televizija, 11.Apr.2018

Vojni avion “Super galeb G-4“ srušio se kod Kovačice, u blizini Pančeva. Robert Kaloci, pilot major Centra za letna ispitivanja Tehničko-opitnog centra Vojske Srbije, poginuo je u nesreći, dok je pilot major Aleksandar Matić povređen i prebačen na Vojnomedicinsku akademiju, potvrdilo je Ministarstvo...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.